Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholm bidrar till färre inbrott och tryggare områden i Järva

11 juni 2020 För 13 år sedan gick fastighetsägarna i Järvaområdet i nordvästra Stockholm samman i en förening. Målet var att öka tryggheten och trivseln i området. Ett resultat av arbetet är att antalet anmälda bostadsinbrott har minskat.

Fastighetsägare Järva är en förening för hyresfastighetsägare, bostadsrättsföreningar och lokalfastighetsägare samt samfällighetsföreningar i Akalla, Husby, Kista, Rinkeby, Tensta ch Hjulsta i nordvästra Stockholm. Föreningen startade 2007 och visionen är att Järva, som finns med på  polisens lista över särskilt utsatta områden, ska vara en trygg, trivsam och väl fungerande stadsdel.

HSB äger fastigheter med cirka 1000 hyreslägenheter i Järva, och fastighetschefen Karl-Johan Lindahl sitter i Fastighetsägare Järvas styrelse.

– Föreningen arbetar mycket med brottsförebyggande åtgärder. Några exempel är trygghetsvandringar, trygghetsvärdar och trygghetscertifiering av fastigheter, och vi ser en trend mot minskad brottslighet. Framför allt har de anmälda bostadsinbrotten minskat markant, säger han.

Förutom att arbeta med trygghet och trivsel verkar Fastighetsägare Järva för en tilltalande utemiljö, exempelvis genom gemensam upphandling av entreprenad för städning, men också för en ändamålsenlig stadsplanering och effektiva kommunikationer. 

hsb-hyres-rinkeby-webb.jpgPå bilden: en av HSBs hyresfastigheter i Rinkeby.

I HSBs egna fastigheter i Rinkeby har trygghet varit en viktig aspekt under renoveringen av miljonprogramsfastigheterna som inleddes 2012. Mörka prång har byggts bort, belysningen har förbättrats och nya portar och lås har installerats. 

– Dessutom öppnade vi 2019 ett nytt områdeskontor som snabbt blev uppskattat och välbesökt. Vi har alltid varit närvarande i form av fastighetsskötare, men med områdeskontoret kommer vi ännu närmare våra hyresgäster, säger Karl-Johan Lindahl.

Anders Joachimsson är affärsområdeschef för fastigheter för HSB Stockholm. Han tycker att det är naturligt att HSB är med och bidrar till tryggare bostadsområden.

– För HSB som samhällsbyggare och samhällsaktör är det självklart att ta ett ansvar. Samhällsutvecklingen har gjort att det blir tuffare och tuffare i visa bostadsområden och då försöker vi dra vårt strå till stacken för att motverka detta, säger han.

– Engagemanget i Fastighetsägarna Järva är ett exempel. Andra är att vi stöttar Läxhjälpen och det lokala föreningslivet samt anordnar sommarjobb för ungdomar som bor i de aktuella områdena.

Läs mer: HSBs hållbarhetsarbete i Rinkeby