Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholms föreningsstämma 2020

27 maj 2020 Måndagen den 25 maj hölls årets föreningsstämma som var minst sagt annorlunda från tidigare år. Istället för en välfylld HSB-sal var det ett fåtal personer på plats på Fleminggatan 41. Men det hindrade inte från ett stort deltagande och engagemang hos HSB Stockholms fullmäktige. 77 ombud deltog digitalt via verktyget Easymeet Online. Stämman sändes även live så att övriga medlemmar kunde följa mötet på distans.

Så här såg vyn ut för dem som deltog digitalt i stämman. Attila Kriss utsågs till stämmoordförande och Jeanette Levin till stämmosekreterare.

Styrelsens ordförande Jenny Hjalmarsson inledde stämman med att blicka tillbaka på 2019 och konstaterade att det varit ett år fyllt av mängder av styrelsemöten, utskottsmöten, utbildningsaktiviteter och mycket mer, likt många andra år i HSB Stockholms snart 100-åriga historia. Hon poängterade också att det är en unik dag, då det är första gången som HSB Stockholm håller en digital föreningsstämma.

Därefter hölls en tyst minut för Lena Dahlström, tidigare styrelseledamot i HSB Stockholm som efter en tids sjukdom gick bort under 2019.

Val av ordförande
Attila Kriss, tidigare senior rådgivare på HSB Stockholm, valdes till stämmans ordförande och tackade ödmjukt för förtroendet. Attila började med att gå igenom det praktiska i och med att stämman hölls digitalt. Han förklarade även att det skulle hållas en omvänd beslutsordning för att underlätta genomförandet. ”Om ingen begärt ordet så går vi på föreslaget alternativ”.

Vid punkten för styrelsens årsredovisning och koncernredovisning lämnade Attila över ordet till HSB Stockholms vd Anders Svensson.

Årsredovisning 2019
Anders Svensson inledde sin presentation med att prata om det rådande läget.

- Även om det inte har med det gångna verksamhetsåret att göra så känns coronapandemin viktig att lyfta. Detta kommer att påverka oss alla under lång tid, och det finns stor risk att de ekonomiska effekterna blir stora och långsiktiga.

Han poängterade att HSB Stockholm står på stadiga fötter med en fantastisk byggrättsportfölj och god likviditet, men att det är en tuff situation som kräver fullt fokus och anpassningsbarhet.

Därefter gick han vidare till att berätta om Jubileumshuset som planeras i och med HSBs 100-års jubileum 2023. Det kommer att hållas en medlemsdialog för att medlemmarna ska ha möjlighet att tycka till och påverka utformningen av huset.

Utmanande för nyproduktionen
Anders gick sedan vidare med att berätta att vi har ett antal utmaningar när det kommer till nyproduktionen. Marknaden står i princip stilla och den ljusning vi såg i tunneln under hösten 2019 har nu flyttats fram avsevärt. Utmaningarna ligger nu i att sälja det befintliga lagret av osålda bostäder, starta nya projekt och anpassa organisationen efter den nya situationen.

Hållbarhet
I sin presentation kom Anders också in på temat hållbarhet, då fokuset på hållbarhet har varit stort under 2019. Vi har högt ställda krav på vår verksamhet och under 2019 tog vi även fram Checklistan - en hållbar brf, som kan vara till stor hjälp och stöd för bostadsrättsföreningar att arbeta med hållbarhet. Det finns tillräckligt många bostadsrättsföreningar för att på riktigt kunna påverka och göra skillnad genom ett gott hållbarhetsarbete.

På temat hållbarhet kan vi inte annat än lyfta fram Rinkeby, fortsatte Anders. I maj 2019 invigde vi ett nytt områdeskontor i Rinkeby. Kontoret är en del av en långsiktig satsning och ska leda till ökad tillgänglighet och service för våra hyresgäster i de 617 lägenheterna på Rinkebysvängen.

HSB Stockholm fortsätter att vara engagerad i hela områdets utveckling bland annat genom sitt medlemskap i Fastighetsägare i Järva och genom att stötta initiativet Läxhjälpen som erbjuder ungdomar kostnadsfri läxhjälp.

Strategisk förvaltning
Under 2019 bildades en verksamhet inom förvaltningen som ska hjälpa kunderna att höja värdet på sina fastigheter på ett hållbart sätt, Strategisk förvaltning. Där samlas kompetenser inom bygg, energi, ekonomi och utemiljö. Det är här som HSB Stockholm ska positionera sig, berättar Anders. Det innebär att vi levererar en ansvarsfull, långsiktig och hållbar förvaltning där fastigheten både ska hålla och utvecklas över tid. Vi har ökat våra marknadsandelar och förvaltar idag omkring 80 000 lägenheter.

Ekonomi
När det kommer till ekonomin står HSB Stockholm på stabila fötter. Vi har ett bra kapital som i dessa dagar är väldigt bra att ha. Under 2019 ökade vi vår omsättning med ca 5 % i tillväxt. Vi hade mindre resultat i vår nyproduktion och så kommer det sannolikt att vara ett tag, men vi har bra värden i vårt fastighetsbestånd och byggrättsportfölj.

Anders tog bland annat även upp det fantastiska medlemsengagemanget som varit under året, digitaliseringsresan som pågår, inflyttningen i Ammarfjället - HSB Stockholms första nybyggda hyresrätter, förvärvet av 400 lägenheter i Kista och det nya bosparandet i samarbete med Danske bank.

Avslutningsvis tackade han alla för det gånga året.

- Förtroendevalda, medlemmar, medarbetare, styrelse och ledningsgrupp. TACK!

Styrelsens sammansättning
Valberedningen föreslog omval med en mandatperiod på två år för Lars-Åke Henriksson, Stefan Johansson och Camilla Edholm samt nyval på två år av Mona Bergström-Ling. Stämman beslutade att följa valberedningens förslag.

Bengt Fasth, Nils Henström, Ulrika Fält, Hans Tegnander och Susanne Brunner sitter kvar ytterligare ett år då de valdes på två år 2019.

Styrelseordförande Jenny Hjalmarsson blev omvald och sitter därmed kvar som styrelseordförande i HSB Stockholm i ytterligare två år.

Även valberedningen förblir oförändrad under det kommande året.

Under kvällen behandlade stämman fyra motioner angående ”Förlängd mandattid, förnyelse och rotation på förtroendeuppdrag”, ”Användningen av förtroendevalda som ambassadörer för HSB Stockholm”, ”Bilda ett digitaliserings-/utvecklingsutskott” samt ”Att rädda Ryssbergen”.

Stämmoprotokoll kommer publiceras på hsb.se inom kort.

Hållbarhetspriset gick till Haningeförening
2019 års hållbarhetspris tilldelades HSB brf Loke i Handen med följande motivering: Styrelsen har satt hållbarhet högt på dagordningen vilket bland annat visar sig genom att de löpande utbildar sig i hållbarhetsfrågor samt utnämnt hållbarhetsansvariga med uppdrag att driva på hållbarhetsarbetet. Miljöaspekterna vägs in i varje styrelsebeslut och styrelsen har på ett förtjänstfullt sätt använt HSBs checklista för hållbar brf för att arbeta systematiskt med att utveckla föreningens hållbarhetsarbete. Allt ifrån energiåtgärder, insatser i utemiljön och sociala initiativ, till långsiktigt arbete för att säkerställa föreningens ekonomiska hållbarhet. HSB Brf Loke är ett föredöme i att ta ett brett hållbarhetsansvar utifrån både ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

Hållbarhetspriset består av 15 000 kronor och avser insatser för att främja hållbarhet avseende miljö, klimat, mångfald och socialt ansvarstagande.

Hederspris
Det var många som nominerades till Hållbarhetspriset i år och därför delades även ett hederspris ut. Hederspriset gick till HSB brf Stålpennan för sitt arbete med att sätta fokus på utemiljö och engagera medlemmarna i arbetet. Priset består av en två timmars kostnadsfri rådgivning med en av HSB Stockholms utemiljökonsulter.

Stort grattis till HSB brf Loke och HSB brf Stålpennan, bra jobbat!

Avslutning och tack
Jenny Hjalmarsson avslutade stämman med att tacka för förnyat förtroende att bli omvald som ordförande. ”Det är ett ärofyllt uppdrag att få fortsätta.” Hon riktade även ett varmt tack till Anders Svensson för hans fina arbete. ”Det är roligt att jobba i en HSB-förening när man känner det tydliga engagemanget.” Hon konstaterade också att det gick bra att hålla en digital stämma trots några oväntade utmaningar med bland annat ett tjutande larm.

- En historisk dag, men jag hoppas på att vi får ses i det här rummet som vanligt igen nästa år. Tusen tack för ikväll!