Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholms första nybyggda hyresrätter – men definitivt de inte sista

04 maj 2020 När Alexandra Salén Sammuang, hennes man och deras två små barn flyttade in i sin nybyggda hyresrätt i Traneberg drog de en lättnadens suck.
— Det känns så otroligt skönt att inte behöva flytta förrän vi själva vill, säger Alexandra.

En tvåa på 63 kvadratmeter, på våning fem av sex. Med en balkong rymlig nog för alla fyra att äta på.

— Med barnlås på dörren! Och på diskmaskinen och ugnen också, jag blev verkligen positivt överraskad, det känns som att vi hamnat rätt, säger Alexandra.

— Allt är nytt och fräscht, det är väldigt härligt!

Att det finns en lekplats utanför dörren, att närområdet är trevligt och det bara är ett par minuters promenad till tunnelbanehållplatsen Alvik gör inte saken sämre. Alexandras make arbetar i Sollentuna och tar sig smidigt dit med tåg och pendel.

Sedan 26-åriga Alexandra flyttade hemifrån har hon enbart bott i andra hand, varvat med två längre perioder i makens hemland Thailand.  Den senaste, nästan halvårslånga, vistelsen där hade sin grund delvis i svårigheten att hitta bostad i Stockholm.

— Vi hade fått erbjudande om en etta i Sundbyberg och tänkte först att det ju ändå är bättre än ingenting men sen bestämde vi oss för att resa bort och hoppas hitta någonting lite större när vi kom hem, säger Alexandra.

Innan familjen reste berättade Maria Granath, administratör på Hyresfastigheter på HSB Stockholm, om det framväxande området Ammarfjället, HSB Stockholms allra första nyproducerade hyresrätter, som Maria trodde skulle kunna passa familjen.

— Vi tyckte att det verkade bra och anmälde vårt intresse för ett stort antal av lägenheterna, säger Alexandra.

Tack vare att hennes farmor bosparat åt henne sedan 1998 låg Alexandra väldigt bra till för att få en av de önskade lägenheterna. I slutet av februari landade familjen på svensk mark. Och på tisdagen den 31 mars ingick hon, maken och de två barnen, 2,5 år och knappt åtta månader, i skaran som flyttade in i de 37 lägenheterna på Ammarfjället 1.


I Traneberg står nu Ammarfjället 1 färdigt. Foto: Anna Simonsson

Med under den stora inflyttningsdagen var även Anders Joachimsson, HSB Stockholms Affärsområdeschef Fastigheter:

– Det kändes fantastiskt! Vi arrangerade nyckelutlämningen lite annorlunda, med handsprit och handskar, men solen sken och det var en härlig energi hos alla på plats. Jag är så glad och stolt över att äntligen kunna erbjuda nybyggda hyreslägenheter till våra bosparare. Det har varit en lång resa, jag har följt projektet sedan planeringen startade för tio år sedan, och nu är vi framme. De medarbetare som varit inblandade i projektet har gjort ett enastående jobb, säger Anders.

Hyresrätterna på Ammarfjället må vara HSB Stockholms första nybyggda hyresrätter, men definitivt inte sista.

— Vi märker att möjligheten att få en hyresrätt är ett allt viktigare argument för att bospara i HSB och vi vill gärna möta den efterfrågan. Vår långsiktiga ambition är att växa med 200 hyresrätter per år; 100 genom köp av redan befintliga hus, 100 genom att bygga nytt. Ammarfjället blev startskottet för den resan.

Näst på tur står Årstafältet där HSB Stockholm redan planerar för nybyggnation av såväl hyresrätter som bostadsrätter inom det stora utvecklingsprojekt som pågår där.

Fakta Ammarfjället 1

Upplåtelseform: Hyresrätter
Antal hus: 2
Antal lägenheter: 37
Storlek: 1-3 rok, 30-88 kvm
Byggår: 2018-2020
Inflytt: mars 2020
Arkitekt: Amneby Forslund Arkitekter AB

Här kan du läsa mer om fastigheten Ammarfjället 1 samt se till vilka poäng lägenheterna fördelades.