Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Huset i konstant förändring

02 mars 2020 Tänk dig att bo i ett hus där nästan allt som pågår i fastigheten registreras med hjälp av 2 000 sensorer. Visst låter det som i en film? För cirka 30 hyresgäster är detta verklighet, och helt självvalt, i HSB Living Lab i Göteborg.

Uppe på berget vid Johanneberg i Göteborg tornar den fyra våningar höga och vita kuben upp sig precis intill Chalmers tekniska högskola. Byggnaden består av lägenheter, studentrum, gemensamma ytor, konferensrum, workshoprum och är hem till ett 30-tal hyresgäster. Samtidigt i huset pågår det forskning dygnets alla timmar. HSB Living Lab är ett experimenthus, ett levande laboratorium för forskare, studenter och bostadsutvecklare som forskar och testar innovativa idéer för framtidens hållbara boende. Det är HSB tillsammans med 12 samarbetspartners som driver Living Lab, däribland Chalmers och Johanneberg Science park.

tttttHuset är byggt på ett tillfälligt bygglov om 10 år, vilket innebär att det ska kunna plockas ner och byggas upp på ett annat ställe när bygglovet går ut. Detta är en del av projektet och forskningen, att utvärdera det modilära byggandet på tillfälliga bygglov. I juni 2016 var huset klart och de första hyresgästerna flyttade in. Under de knappt fyra åren huset har stått klart har det startats över 100 projekt här.

– HSB Living Lab är ett hus och ett boende i ständig förändring. Själva poängen med huset är att allt ska ändras hela tiden. Idéer ska testas och tekniska lösningar ska provas i en takt som vi inte kan och vågar i vanliga fastigheter. Här har vi en frizon där både lyckanden och misslyckanden räknas, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

Taggade plagg ger säkrare resultat om tvättvanor
Ett av de aktuella projekten i huset är The Future of the Laundry. Forskningsprojektet syftar till att ta reda på hur ofta och i vilken temperatur kläder tvättas, där data samlas in genom en digital tagg som sys in i klädesplagg. Undersökningens resultat ska i förlängningen förhoppningsvis kunna användas för att minska kläders totala miljöpåverkan. I projektet har boende i huset själva fått välja att delta. En av deltagarna i forskningsprojektet är Julia Hope, boende i HSB Living Lab sedan 2019. Deltagarna introducerades först till projektet genom en workshop där de fick bakgrund till projektet och hur de skulle göra för att tagga plaggen.

— Jag tog mina sex par byxor, registrerade hur mycket de vägde och sydde fast taggen, klädd i tyg och några centimeter stor, inne i plaggen, berättar Julia.

Forskningen leds av Gregory Peters, professor i kvantitativ hållbarhetsbedömning på Chalmers i samarbete med The Research Hub by Electrolux Professional. Han menar att man tidigare bara kunnat forska via enkäter och när dessa fyllts i finns det stor risk för glädjeresultat, det vill säga att de tillfrågade säger att de tvättar mer sällan än vad de faktiskt gör.

– Här har vi chansen att göra bättre vetenskap av det hela, säger Peters.

Det man vill undersöka med forskningsprojektet är hur hela det totala systemet runt tvätt påverkar miljön. Projektet kommer att fortsätta under 2020 och forskarna ser fram emot att presentera resultat under 2021.

 

5 TIPS FÖR ETT MER HÅLLBART TÄNK KRING KLÄDER

• Tvätta inte kläder i onödan, många gånger räcker det att hänga ut på vädring.
• Laga kläder som gått sönder istället för att köpa nytt. Gå till din närmsta skräddare, be en vän om hjälp som är duktig på att sy eller kanske laga själv?
• Köp på second hand, tradera eller Facebook-grupper.
• Anordna klädbyten med dina vänner eller kollegor. Ska du på bröllop – låna kostym eller finklänning av en kompis istället för att köpa en ny.
• Köp kvalitet som håller längre.

Läs mer om HSB Living Lab här