Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Klimatet är i förändring – hur påverkar det er bostadsrättsförening?

20 januari 2020 Väderrelaterade skador på byggnader och mark har ökat under de senaste 20 åren. Framför allt som en följd av högre vattennivåer och plötsliga skyfall, men också stormar och bränder. Sprickor i fasaden, översvämningar i källaren och mögel på vinden är tänkbara scenarier till följd av klimatförändringarna. HSB har därför tagit fram en guide för klimatanpassning hos bostadsrättsföreningar. Vi har träffat Magnus Ulaner som är miljöchef på HSB Riksförbund för att höra mer.

Hej Magnus, varför har ni tagit fram en klimatanpassningsguide?
Klimatförändringarna påverkar förutsättningarna för fastighetsägare och det gäller därför att arbeta förebyggande. Guiden ger en överblick över tänkbara konsekvenser för bostadsrättsföreningar vid extrema väderförhållanden. Det handlar om allt från påverkan på VVS-system och energiförsörjning, till materiella skador på hus och mark.

Var ska man börja?
Ett första steg kan vara att se över sin försäkring. Stäm av med försäkringsbolaget vad försäkringen täcker när det kommer till skador som beror på extremväder, såsom översvämningar, tak- och fasadskador eller skadedjur. På så sätt kan man också se var man behöver minimera sina risker.

Det är också bra att börja med att göra en inventering av fastighetens status och skaffa sig en överblick över vilka risker som finns: Ligger huset högt eller lågt? I vilket skick är tak och fasad? Kan omkringliggande mark absorbera stora mängder vatten?

Vilka är fördelarna med att klimatsäkra fastigheten?
Den främsta fördelen med klimatanpassning av fastigheten är att undvika risker för eventuella kostnader i form av uteblivna skador. En investerad krona idag, kan spara två imorgon. Samtidigt kan åtgärderna skapa mervärden i boendet. Ett exempel är grönytor runt fastigheten som skyddar mot värme, absorberar vatten och renar luften, samtidigt som de bidrar till välbefinnande och biologisk mångfald.

Ta gärna hjälp av HSBs expertis för att upprätta en långsiktig teknisk underhållsplan för byggnader, gårdar och mark som tillhör föreningen. Finns det redan en underhållsplan kan den kompletteras med åtgärder för att värdesäkra byggnader och mark.

På vilket sätt kan bostadsrättsföreningen använda guiden?
I guiden finns information om hur en bostadsrättsförening kan komma att påverkas och vägledning om åtgärder som kan vara lämpliga att vidta för byggnader, gårdar och mark utifrån fastighetens läge och förutsättningar.

Guidens innehåll:

  • Klimatet är i förändring
  • Effekter i Sverige av ett förändrat klimat
  • Försäkring
  • Säkra föreningens byggnader mot ökad nederbörd, skadedjur, extremvärme, ökad havsnivå och stormar.
  • Aktörer kopplat till klimatanpassning
  • Checklista

 

 

Här kan du läsa och ladda ner
Klimatanpassningsguiden

 

 

Källa: Uppdraget #4 2019