Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Miljö med många vinnare

24 september 2020 En bostadsrättsförenings utemiljö kan vara mycket mer än en grill och lite trädgårdsmöbler – det kan bli något som både höjer värdet på fastigheten, främjar miljön och ökar gemenskapen bland föreningens medlemmar.

Idyllnivån är hög hos HSB brf Stålpennan envarm sommarkväll. Här finns Grillberget med ljusslinga, sittgrupper och förstås grill, gott om plats för ört- och grönsaksodlande i pallkragar och ett par gammaldags blomsterland med daggkåpa, vädd och nepeta.

Inramad av föreningens fem hus finns en vidsträckt gräsmatta, uppbruten av träd och klippartier och försedd med flera olika sittgrupper och bänkar.
– Ett tips till andra föreningar om ni vill arbeta med utemiljön: vänta en hel säsong så ni ser de naturliga beteenden som finns. I snö syns ju lätt upptrampade stigar, då är det bäst att anlägga gångar där eller kolla var kvällssolen ligger på så man kan ordna sittplatser där. Tänk också på vilka som bor i föreningen.

Är det mycket ettor kanske man ska skapa festplatser eftersom många bor trångt, men är det större lägenheter kanske man ska satsa mer på miljöer för barnfamiljer, säger Annika Jönsson som är miljö- och trädgårdsansvarig i HSB brf Stålpennan.

Den fina utemiljön är inte bara trevlig för föreningens medlemmar, den har också gjort hållarbetsarbetet, som exempelvis källsortering, lättare när gemenskapen ökat.
– Det viktigaste vi åstadkommit är nog känslan av att man är en del av en gemenskap, och det är något vi verkligen jobbar med eftersom folk flyttar ut och in. Och vår utemiljö har blivit något av en profilfråga, något som mäklare tar upp till exempel, säger ordförande Penilla Gunther.

Penilla berättar att de ibland får frågor av andra föreningar. Dessutom vann föreningen i våras ett hederspris från HSB Stockholm med motiveringen att Stålpennan lyckats ”sätta fokus på utemiljö och
engagera medlemmarna i arbetet”. Förutom äran bestod priset i ett besök av HSB Stockholms
utemiljökonsult Kajsa Falkman:

– Samvaroytorna skulle kunna definieras ännu tydligare, så att de skapar en röd tråd. Med tydligare karaktär skulle man känna ”nu är jag verkligen hos brf Stålpennan”. Det andra föreningar kan hämta
inspiration från är hållbarhetstänket i detaljerna; spara vitklöver i gräsmattan åt pollinatörer, välja trä framför plast. Kul också att det finns både fågelholkar och insektshotell. Det går att göra mycket i det lilla!

Så gjorde vi! - Brf Loke berättar


HSB brf Loke i Handen har länge arbetat med hållbarhetsfrågorna och arbetet bär frukt. Dels i form av sänkta kostnader och sänkt energiåtgång, dels i form av bättre gemenskap.

Det systematiska och omfattande hållbarhetsarbetet gjorde att brf Loke vann HSB Stockholms Hållbarhetspris 2019 och föreningens vice ordförande Flavio Semeraro hjälper gärna andra med tips.

Tänk på de äldre boende i föreningen
De unga par som flyttade in på 60-talet är äldre nu och vi har många pensionärer i föreningen. Vi har skapat en seniorförening som hittar på aktiviteter och anlagt en boulebana.

Sänk driftkostnaderna
Att sänka driftkostnader genom att finjustera all utrustning innebär ofta att man blir miljövänligare av bara farten. Vi sänkte värmen i husen med en grad – det sparade otroligt mycket pengar, men också energi.

Kommunikation är nyckeln
Det dämpar stridigheter och skapar en trevligare stämning om styrelsen lyssnar på de boende och tillsammans tar tag i klagomål. Vi har olika kanaler för olika grupper - en intern tidning, en hemsida och en Facebooksida.

Ta värmebilder
När vi gjorde vår senaste energideklaration så togs det värmebilder på ett  par av våra huskroppar. Jag rekommenderar alla föreningar att göra det, då ser man exakt vilka svaga punkter det finns i husen.