Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Moms på IMD

20 januari 2020 El, gas eller vatten som inte ingår i årsavgiften, och som debiteras efter förbrukning, ska inte längre vara momsfritt. Det är innebörden av ett beslut av Högsta förvaltningsdomstolen som är fastslaget i en dom från 3 december 2019.

HSB har tillsammans med Fastighetsägarna, SABO, Hyresgästföreningen och Riksbyggen gjort en ansökan till Skatterättsnämnden om att utreda om individuell mätning och debitering (IMD) av el och vatten ska vara momsfritt eller momspliktigt. Detta efter att Skatteverket i ett ställningstagande 2018 ansåg att bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ska lägga moms på el-, gas- eller vattenförbrukning om förbrukningen inte ingår i årsavgiften eller hyran, utan debiteras separat.

Skatterättsnämnden ansåg däremot att el och vatten är en nödvändighet för att kunna använda lägenheten som bostad och ska betraktas som en helhet, även om individuell mätning och debitering av vatten och el görs. Därmed skulle IMD även fortsättningsvis vara undantaget från moms.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu dömt i målet avseende moms för IMD. De instämmer i Skatteverkets bedömning, vilket betyder att el, vatten och andra nyttigheter som debiteras efter individuell mätning ska faktureras med moms.

Moms på IMD bör debiteras från januari 2020
HSB har valt att inte redovisa bostadsrättsföreningarnas moms för debitering av vatten, el eller gas i avvaktan på besked. Vår rekommendation med anledning av Högsta förvaltningsdomstolens beslut är att moms nu ska debiteras. Vi arbetar för att anpassa vår verksamhet till de nya reglerna och kommer att så fort det är möjligt debitera moms på avierna.

Det är fortfarande något oklart när momsen ska debiteras från men vi har i dagsläget gjort bedömningen att det bör ske retroaktivt från januari 2020. Vi kommer vid momsdeklarationen i februari att upplysa Skatteverket om att debitering av moms dröjer, och vid vilken tidpunkt föreningen kommer att kunna börja debitera moms.

Bostadsrättsföreningar som idag inte är momsregistrerade, men som debiterar el, vatten eller värme genom IMD, kommer att kontaktas av HSB för att få hjälp med momsregistreringen, samt få ett nytt avtal för hantering av momsdeklarationen.