Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny utemiljö gav ökad trivsel och mer humlesurr

15 juni 2020 Allt fler bostadsrättsföreningar satsar på sin utemiljö för att höja fastighetens attraktionskraft och samtidigt göra boendet trivsammare för både människa och natur. Så här gjorde brf Lingonet på Södermalm när de rustade upp sin gård med hjälp av HSB Stockholms utemiljökonsulter.

Efter flera stora renoveringar som slitit på brf Lingonets utemiljö bestämde sig föreningen för att ge den en nystart. Styrelsen valde att anlita HSB Stockholms utemiljökonsulter och tillsammans tog de fram ett förslag.

– Vi anlitade HSB Stockholm för att vi kände tillit till konsulterna, säger Birgitta Nilsson i styrelsen. De lyssnade på oss, vidareutvecklade våra tankar och kom med förslag på hur vi kunde göra utemiljön ännu bättre. Vi hade fått olika önskemål om gården från de boende och för oss var det viktigt att få med så många perspektiv och förslag som möjligt. Från barnen som vill sparka boll till de äldre som vill slå sig ner med en kaffe.

Tankarna fanns med när en tilltalande och lättskött gård för alla, där växtligheten värnar om insekterna, tog form. Skissen sattes upp i trapphusen och styrelsen bjöd in alla boende till en träff för att diskutera förslaget. Därefter spikades den slutliga versionen och HSB Stockholms projektgrupp tog vid för att sätta planen i verket.

Kajsa Falkman är utemiljökonsult på HSB Stockholm och ser hur projekt som det här höjer föreningars värde på flera sätt:

– Att skapa en utemiljö där de boende vill vara stärker den sociala hållbarheten, gemenskapen och hela fastighetens värde. Självklart gör vi val som gynnar både natur och människor, exempelvis försöker vi alltid planera så att vi har med växter som gynnar humlor, bin och andra pollinatörer.

Nu har tre år gått sedan brf Lingonets utemiljö blev klar.

– Idag har vi en pergola och sittgrupper där vi kan talas vid över en lunch, bänkar intill blommor med fjärilar och surrande insekter, gräsmatta för lek och spel och flera cykelparkeringar på stensatta ytor, säger Birgitta.

– Vi är stolta över vår trädgård och de boende är nöjda, särskilt nu när den har börjat växa till sig. Vi är många som trivs och träffas ute på gården, fortsätter Birgitta. Jag tror att de boende uppskattar och känner tillit till investeringen mycket på grund av att vi tog in professionell hjälp i stället för att ge oss på projektet på egen hand.