Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nya checklistan – hjälp för ett hållbart fastighetsägande

17 februari 2020 Fastigheter har en stor klimatpåverkan när det kommer till exempelvis energiförbrukning och avfallshantering och spelar därför en viktig roll i att bidra till ett hållbart samhälle. HSB Stockholm har tagit fram Checklista för en hållbar brf som stöd till bostadsrättsföreningar som vill bli mer hållbara.

- Vi ser en ökad efterfrågan på råd och stöd kring hållbarhetsfrågor. Därför har vi tagit fram en checklista som ska fungera som en hjälp för dem som vill börja jobba med de här frågorna. Den visar vad man kan göra och hur man kan komma igång, ett slags verktyg att hålla i handen under processen, säger Anna Bengtsson som är hållbarhetschef på HSB Stockholm. I den digitala formen av checklistan som kommer att publiceras på hsb.se inom kort finns även länkar för den som vill ha eller behöver mer information.

En förening som har påbörjat sitt hållbarhetsarbete är HSB brf Storstugan i Täby. Lars Hedström sitter som vice ordförande i föreningen och berättar om hur de startade.

- Vi hade hållbarhet som huvudämne på vår styrelsedag i december. Vi brukar träffas en gång om året och diskutera lite mera långsiktigt. I år hade vi hållbarhet som tema så vi ägnade drygt halva dagen åt just hållbarhetsfrågor.

Styrelsedagen startade med ett inledande föredrag av Anna Bengtsson och därefter ägnade sig styrelsen åt brainstorming. Det kom fram mycket idéer, stora som små. Bland förslagen fanns bland annat att samordna inköp med grannföreningarna, solpaneler på taket, byteshylla för saker, miljömärkt material vid upphandlingar och mycket mer.

Tillsammans har de sedan tagit fram en bruttolista med alla förslag. Listan ska gås igenom på nästa styrelsemöte där de ska välja ut vilka uppslag de vill gå vidare med just nu, och fördela ut dem på de olika arbetsgrupperna i styrelsen.

- Förmodligen tar vi det sedan som en stående punkt på varje eller vartannat styrelsemöte att följa upp hur arbetet med dessa frågor har gått. Vår ekonomiansvariga, har också erbjudit sig att ta fram en miljö- och hållbarhetsrapport som komplettering till årsredovisningen, säger Lars.

HSB brf Storstugan är en stor förening med 704 lägenheter precis intill Täby centrum. I och med deras storlek handlar det om stora inköp när de gör olika investeringar och medlemmarna i styrelsen var eniga om att det var en bra idé att se över hur de kan anpassa sin förening till att vara så hållbar som möjligt.

- Hållbarhet och miljö är ju någonting man läser om i tidningarna varje dag. Att se över de investeringar vi ändå ska göra känns självklart. Att ta hänsyn till hållbarhet när vi köper in till exempel el och värme och sådana saker.

Några saker har föreningen redan börjat med. De har 4 laddplatser för elbilar och kommer nu byta elcentral och förbereda för ytterligare 100 laddplatser. Just nu håller de även på med en upphandling av torktumlare med värmepump, vilket ger en effektivare uppvärmning så att man sparar energi.

- Vi räknade ut att den el vi sparar på att ha värmepumpar motsvarar den el som går åt att köra 10 st. elbilar ca 3 000 mil per år, berättar Lars. Så det är både en kostnadsbesparing för oss och en vinning för miljön. Det är ett exempel på att när vi gör en återinvestering, som att byta torktumlare, så tittar vi på lösningar som är klimatsmarta och sparar energi.

3 sätt att få igång hållbarhetsarbetet:

  • Utse en hållbarhetsansvarig. I de föreningar där det finns en ansvarig har man kommit igång med arbetet lättare.
  • Gör en energigenomgång av hela fastigheten. HSBs energikartläggning ger en bra överblick över vilka åtgärder som kan genomföras, både vad som kan optimera energianvändningen och spara pengar.
  • Se över de ekonomiska nyckeltalen. Hur står sig din förening om man jämför med andra? Det är bra att få en uppfattning av nuläget.

 

 

Här hittar du Checklistan: En hållbar brf 

 

 

 

 

Under februari och mars anordnar vi flera seminarier med hållbarhetstema, läs mer och anmäl dig här!