Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Odla ätbart trots liten yta

02 mars 2020 Hållbarhetens vindar drar världen över och att tänka ekologiskt har snarare blivit regel än undantag. En enkel lösning för ett mer hållbart liv är att odla grönsaker och bär hemma. För den som bor i lägenhet eller har begränsade ytor för plantering kan det dock vara svårt att odla ätbart i större mängd. Vi har satt ihop en tipslista för hemmaodling våren 2020!

1. Börja i tid
Det råder delade meningar om hur tidigt man ska börja så inför vår och sommar. Vi säger: ju tidigare desto bättre. När man odlar inomhus behöver man inte ta hänsyn till jord-temperaturen i samma utsträckning som när man odlar ute. Så länge sådden får tillräckligt med näring och ljus går det fint att plantera innan klockan ställts om till sommartid. Skulle första skörden inte ta fart som man vill finns det på så sätt tid att så igen och kunna skörda under sommaren.

2. Odla utan jord, ja det går!
Bor man i en liten lägenhet kan det ta emot att dra fram jord och smutsa ner när det ska planteras. Hydroponisk odling gör det möjligt att så med bara vatten och näring. Det vanligaste att odla hydroponiskt är sallat och kryddor men tomater, chili och aubergine trivs också att odlas såhär. Ett start-kit för en sån odling kostar en slant men utslaget på all skörd man kan få är det helt klart värt investeringen.

3. Hållbara behållare
Det kanske största kruxet med att odla inomhus är utrymmet. Att ha stora terrakottakrukor med gröna växter i är såklart estetiskt tilltalande men inte så funktionellt i odlingssyfte. Klassiska TetraPak passar utmärkt för att komma igång med odlingar, se bara till att rengöra förpackningen ordentligt och gör hål i botten för dränering. Eftersom kartongen är nedbrytbar passar den bäst för sådder som växer snabbt.

4. Återvinning av grönsakerna i kylen
Att köpa spännande fröer har absolut sin charm men en del av de vanligaste grönsakerna i din kyl går alldeles utmärkt att återanvända och odla nytt ifrån.
– Tomat: Ta en mogen tomat, gröp ur kärnorna och låt torka i två veckor på hushållspapper. När det är dags för plantering river man av så många frön man behöver och sätter i jord med pappret kvar, det kommer att förmultna.
– Vitlök: Att odla vitlök är inte helt lätt, däremot kan du sätta en klyfta eller hel lök i vatten tills det kommer gröna skott. Stjälkarna är mildare i smaken än klyftorna och används med fördel som gräslök.
– Purjolök: När man använt nästan hela purjolöken och det bara är några centimeter kvar, sätt den i ett glas vatten med rötterna nedåt och se den växa. Purjolöken går att återanvända flera gånger på det här sättet!

5. Kickstarta med enkel plantering!
För att behålla lekfullheten och motivationen i planterandet kan det vara skönt att ha ett sidoprojekt som inte kräver någon större ansträngning. Smörgåskrasse är ett perfekt alternativ om man vill komma igång med en liten hemmaodling. Allt du behöver är en äggkartong, fuktigt hushållspapper, plastfolie och krassefrön. Inom en vecka har du krasse att lägga på mackan!

6. Den älskade avokadokärnan
Tipsen tar aldrig slut om hur man får avokadokärnan att gro. Det mest effektiva sättet verkar dock vara okänt för många. Skala av det bruna skalet från kärnan, rulla in den i fuktigt papper och lägg i en plastpåse. Låt påsen ligga nära ett fönster och se till att pappret håller sig fuktigt. Inom några dagar kan man se hur kärnan spricker och rötter börjar tränga ut, då är det dags för plantering. Det hemmagjorda växthuset fungerar lika bra med skott från andra växter, bara fantasin sätter gränser!

Lycka till!