Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så matchar vi framtida kompetensbehov

25 maj 2020 Fastighetsförvaltare är ett bristyrke och för att säkra upp att HSB Stockholm också framöver har den kompetens som behövs för att leverera en riktigt bra förvaltning samarbetar vi med yrkesutbildningarna. Nu växer intresset för att göra praktik på HSB.

Fastighetsbranschen skriker efter nya kollegor och för att synas i konkurrensen har en grupp förvaltare på HSB Stockholm själva tagit initiativ till att hålla i rekryteringen av praktikanter och se till att de får en lärorik tid. Tanken är att väcka studenternas intresse för att förvalta just bostadsrättsföreningar.

– Det här är vårt sätt att säkra upp så att HSB Stockholm också framåt har den kompetens som behövs för att erbjuda bostadsrättsföreningar en riktigt bra fastighetsförvaltning, säger Axel Persson, fastighetsförvaltare HSB Stockholm.

HSB Stockholm har också inlett ett nära samarbete med utbildningssektorn. Medarbetarna håller i en kurs på en av stans mest etablerade förvaltarutbildningar och sitter med i flera skolstyrelser.

– Vårt samarbete med yrkeshögskolorna har visat sig vara jättebra, säger Axel. Vi får vara med och se till så att utbildningarna matchar branschens behov och kan samtidigt bilda oss en uppfattning om vad som krävs av oss som arbetsgivare för att attrahera framtida kollegor.

Sedan förvaltarna började jobba mer aktivt med att visa upp yrket har antalet ansökningar för att göra praktik på HSB Stockholm exploderat. Det skapar bra förutsättningar att hitta de kollegor som är bäst lämpade för jobbet.

– Vi vill förmedla att förvaltarens roll inte bara handlar om att ta hand om kundens fastighet och se till att den behåller sitt värde. Att vidareutveckla och höja det värdet är minst lika viktigt.

Tillsammans med fastighetsskötare, ekonomer och olika konsulter kan förvaltaren exempelvis bidra till att bostadsrättsföreningen får en stabilare ekonomi, trivsamma utemiljöer och energieffektivare drift. Allt exempel på förändringar som är värdehöjande.

– Något av det bästa med det här initiativet är att jag får visa upp det jag gillar så mycket; att förvalta bostadsrättsföreningar.