Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Telegrafberget – redo för inflyttning

21 juli 2020 Nu börjar de första husen på Telegrafberget i Nacka fyllas av boende, men än är bara första etappen klar – mycket återstår. Sedan 2017 har projektet pågått och kommer att resultera i över 200 lägenheter. Just nu är etapp ett, HSB brf Fyrhusen, snart klar där tre av fem hus har fyllts av boende.

Telegrafberget har en lång och spännande historia. Platsen fick sitt namn efter den optiska telegraf som invigdes här på berget 1795 och som förde vidare meddelanden längs med Östersjöns kust. Efter drygt 60 år togs telegrafen ur bruk, och Telegrafberget blev i stället en viktig oljedepå. Den verksamheten lades ner i början av 1970-talet, men de karaktäristiska cisternerna fanns kvar ända till 2016.

– Fyrhusen ligger på en klippavsats. När vi började fanns det inte ens en tillfartsväg hit, så vi fick skapa allt från nolläge. Man slås verkligen av kontrasterna på vägen hit: först åker man igenom ett litet industriområde, sedan ett fint skogsparti med massa naturstigar. Sedan svänger man vidare förbi en äldre bevarad trävilla och kommer till de fem punkthusen och ser den magiska utsikten över vattnet, berättar Emil Lindhagen, HSB Bostads projektledare för brf Fyrhusen på Telegrafberget.

Just utsikten över och närheten till vattnet är vad som gör boendet på Telegrafberget unikt, och det ser arkitekturen till att ta vara på. Eftersom husen, som ritats av Ahlqvist-Almqvist arkitekter AB, ligger så högt har alla lägenheter bra utsikt, och det finns också speciallösningar som ser till att verkligen utnyttja omgivningen.

– I vardagsrummen har vi valt att lägga in vertikala fönsterband med liten vinkel, vilket bildar ett extra utrymme där det ryms matbord och som ger dubbelt så mycket utsikt. Lägenheterna högst upp har stora takterrasser, men även de övriga lägenheterna har stora balkonger med långa skjutdörrspartier som gör det lätt att öppna upp vardagsrummet, berättar Emil.

Även om Telegrafberget ser helt annorlunda ut i dag än under 1800-talet, är det förflutna fortfarande närvarande. I flera av trapphusen sitter telegrafkoder som symboliserar husnumren, gjorda som försänkningar i betongen. På husens gavelsidor har stommen klätts med cortenplåt, en stållegering som oxiderar långsamt och får en vacker rödbrun färg, som ska föra tankarna till de roströda cisternerna som fanns här förr. Om några år kommer också en optisk telegraf återbördas till Telegrafberget, som en del av ett stort konstverk för platsen.

Fem roströda huskroppar placerade i olika riktning, stora panoramafönster och båtar som passerar utanför fönstret. I skymningen kastar ljuset från de 66 lägenheterna ett sken över vattnet som nästan ger en känsla av att det ligger en fyr där uppe på toppen av Telegrafberget. Då gör HSB brf Fyrhusen verkligen skäl för sitt namn.

Smarta lösningar för säkra visningar


Under våren har många organisationer fått anpassa sina verksamheter utifrån situationen med coronaviruset. Så även HSB, som tagit fram en rad olika lösningar för att kunderna ska kunna titta närmare på en bostad man är intresserad av.

  • Vid vanliga bostadsvisningar gäller nya rutiner. Antalet samtidiga besökare har begränsats och handskakningar undviks.
  • Du kan boka en privat visning av ett objekt som du är intresserad av. Kontakta den ansvariga mäklaren.
  • Är du intresserad av ett projekt som ännu inte är färdigbyggt så kan du få en utomhusvisning. Då träffar du mäklaren ute på plats och får material och information där. Samtidigt kan du passa på att skaffa dig ett intryck av området.
  • Det finns även möjlighet att titta på en bostad utan att ens lämna soffan. På hsb.se dyker det upp allt fler filmer av visningslägenheter – håll utkik där! Hemnet har också börjat erbjuda mäklare att livestreama sina visningar genom sin nya tjänst Hemnet live.