Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tryggare i Järva

14 januari 2020 På tio år har bostadsinbrotten i Järva minskat från tre om dagen till ett i veckan. En viktig orsak är de brottsförebyggande arbete som fastighetsägarna, däribland HSB, gör tillsammans med föreningen Fastighetsägare i Järva.

Idag har bostäderna här färre inbrott än i vissa områden i Stockholms in­nerstad. Det kan vi till stor del tacka våra trygghetsbesiktningar för, säger Ulf Malm, vd för föreningen Fastighetsägar­na i Järva där HSB är medlemmar. Trygghetsbesiktningarna går ut på att fastighetsägaren, tillsammans med en representant från Fastighets­ägarna i Järva, går igenom allt från utemiljö, entréer och trapphus till källare, vindar och förråd.

Efter besiktningen får fastig­hetsägaren en rapport med förslag på åtgärder.

- Sifforna talar sitt tydliga språk - våra medlemmar har mycket färre inbrott än icke­medlemmarna. Under de tio år vi har hållit på har inbrotten minskat från tre om dagen till ett i veckan, säger Ulf Malm.

Föreningen genomför också trygghets­vandringar i Husby, Rinkeby och Tensta. Vandringarna arrangeras tillsammans med stadsdelsförvaltningarna och poli­sen och vid några tillfällen har barn från Rinkeby deltagit.

- Att ta med barnen är viktigt, för att skapa ökad förståelse för deras perspektiv av trygghet. Vid de här vandringarna har vi bland annat lagt stor vikt vid belysningen eftersom det är en så viktig trygghetsfaktor, säger Ulf Malm.

Andra åtgärder som föreningen och medlemmarna har genomfört är till ex­empel gemensam bevakning med hjälp av trygghetsvärdar, parkeringsövervak­ning och, i samarbete med Trafikkontoret och polisen, jobbat för att skapa tryggare gång- och cykelstråk.

- Allt detta sammantaget har bidragit till ökad trygghet för de som bor i området och minskat antal brott. Det är roligt att se att så många fastighetsägare i Järva har anammat våra tjänster och att det har gett så fint resultat. För alla tjänar på en trygg grannfas­tighet. Det är värdehöjande för tryggheten och bidrar till att skapa ett gott boende, säger Ulf Malm.

I HSB brf Fanö i Kista har brottsligheten också minskat rejält sedan styrelsen beslutade att satsa på trygghetsarbete. De har arbetat med allt från trygghetsvandringar till att öka utomhusbelysningen och förstärka in­brottsskydden vid fönster och loftgångar med lås och grindar. I tvättstugorna, som tidigare hade stora problem med otrygg­het, har det också blivit mycket bättre sedan föreningen började med brickor istället för nycklar.

- Brickorna är kopplade till ett tids­system så nu kan bara de som har tvättid komma in i tvättstugan. Det har ökat trygg­heten rejält, säger ordförande Arne Brovig.

En annan åtgärd är den upprensning av sly, träd och buskar som gjorts i samar­bete med grannföreningen.

- Det var ett resultat av de trygg­hetsvandringar som vi gjorde tillsam­mans med närpolisen och elever från Kvarnbackaskolan, där vi hittade platser som kändes otrygga på grund av sly och buskar. Nu är det mycket tryggare att röra sig runt i vårt närområde, säger

Arne Brovig och avslutar med ett gott råd:

- Vi jobbar även mycket med att informera och få våra med­lemmar att förstå att de inte ska släppa in vem som helst i porten, och att de ska vänta till rullporten i garaget är nere innan de kör. De boende är ju en av de viktigaste faktorerna för att öka tryggheten.

Källa: Hemma i HSB #4 2019