Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vinnare av HSB Stockholms Hållbarhetspris

05 juni 2020 HSB Stockholms hållbarhetspris går i år till bostadsrättsföreningen Loke i Haninge. Bakom utmärkelsen ligger ett systematiskt och omfattande hållbarhetsarbete. Ett färskt exempel är den volontärgrupp som hjälper grannar under coronakrisen.

Det är en solig måndagsförmiddag i slutet av maj. HSB Stockholms Hållbarhetschef Anna Bengtsson har åkt till Haninge för att överlämna pris och diplom till vinnaren av HSB Stockholms Hållbarhetspris 2019.

Flavio Semeraro, vice ordförande, tar tillsammans med Ing-Marie Hedlund och Ethel Kvarnmalm, båda styrelseledamöter i HSB brf Loke, emot HSB Stockholms lilla delegation om två personer. Det är glada styrelsemedlemmar som med stolthet tar emot sitt välförtjänta pris. Bakom priset ligger både kraft och stor möda.

– Vi har arbetat målmedvetet och långsiktigt för att skapa en hållbar bostadsrättsförening. Därför känns det både tillfredsställande och smickrande att arbetet äntligen uppmärksammas. Men det är också en värdefull bekräftelse på att vi prioriterar rätt, säger Flavio Semeraro, vice ordförande i HSB brf Loke, och ansvarig för föreningens hållbarhetsprojekt.

En av många åtgärder som föreningen jobbat med på hållbarhetstemat är byte av alla lampor till energieffektiv och miljövänlig ledbelysning, både inne och ute. Kilowattförbrukningen har sjunkit markant och investeringen har därför lett till att föreningen kunnat spara pengar.

- HSB hjälpte till med en energideklaration förra året. Genom den fick vi en bra överblick på vad som eventuellt drar och läcker energi och tips på åtgärder som kan förbättra för oss boende, berättar Flavio Semeraro.

Just nu pågår en stor fasadrenovering och nästa år börjar arbetet med stambyten. En annan insats som står högt på önskelistan är solceller och ytterligare en som pågår är successivt byte till energisnåla och effektivare vitvaror i alla tvättstugor. Laddstolpar är på ingång, åtta till en början.

- HSBs lokalkontor Midgård ligger alldeles intill oss. Där ser vi dagligen hur servicebilarna står uppställda längst med sina laddstolpar. Det gör oss påminda och är en av bidragande faktorer till att vi nu ska installera egna laddstolpar för elbilar och hybrider, berättar Ing-Marie Hedlund, ledamot i Brf Loke.  

Det är mycket på gång i Brf Loke och stora värdeutvecklande renoveringar väntar. Styrelsen vet att frekvent och tydlig kommunikation är viktigt för att involvera alla medlemmar och jobbar systematiskt med både digitala och postala utskick. Bostadsrättsföreningen kommunicerar bland annat genom en egen tidning, ett digitalt nyhetsbrev samt på sin Facebooksida.

På bilden från vänster: Anna Bengtsson, Hållbarhetschef HSB Stockholm, Flavio Semeraro, vice ordförande Brf Loke, Ing-Marie Hedlund, styrelseledamot Brf Loke och Ethel Kvarnmalm, styrelseledamot Brf Loke.  

- För 10 år sedan gjorde vi en undersökning som visade att medlemmarna inte var nöjda med hur styrelsen kommunicerar information. Efter det har vi jobbar mycket på att förbättra kommunikationen och på att prata med medlemmarna genom olika kanaler. Nöjdhetsgraden är betydligt högre nu, säger Flavio Semeraro.

Att jobba med engagemang på olika sätt är något som styrelsen värdesätter. Med anledning av coronakrisen har föreningen, med över 600 lägenheter, nyligen skapat Loke Task Force. Gruppen består av medlemmar som är beredda att hjälpa grannar i riskgrupper med olika vardagsärenden.  

- Det är lite svårare att engagera de yngre generationerna i styrelsearbetet, men förhoppningsvis blir alla lite mer hemkära nu i och med corona och ser ett värde i att vara med och driva sin bostadsrättsförening åt rätt håll. Något som gynnar både miljö och plånbok, menar Flavio Semeraro.

HSB Stockholms delegation avslutar sitt besök hos Brf Loke genom visning av den 30-årspresent som föreningen fick från HSB i mitten på 90-talet. En oas för planteringar som sedan dess glansdagar både fallerat och återuppstått.

- Vi jobbar hårt på att skapa och bibehålla en attraktiv utemiljö. När det är fint och iordninggjort märker vi att skräp och skadegörelse helt försvinner, det är fantastiskt för alla, säger Ing-Marie Hedlund och Ethel Kvarnmalm, styrelseledamöter HSB brf Loke.

Om HSB Brf Loke

Bostadsrättsföreningen Loke ligger i Handen, Haninge kommun. Bostadshusen uppfördes mellan 1965-1968 och utgörs av 28 fristående eller sammanhängande byggnader i fyra våningar. Loke är en stor förening med 643 lägenheter och tillhörande ytor om cirka 130 000 kvadratmeter.

Om HSB Stockholms hållbarhetspris

HSB Stockholms hållbarhetspris delas ut i samband med HSB Stockholms föreningsstämma. Priset har delats ut i elva år och vinnarna är bostadsrättsföreningar som systematiskt arbetat för ökad ekonomisk, ekologisk eller social hållbarhet. Tidigare vinnare har fått priset bland annat för insatser inom avfallshantering, bergvärme i kombination med solfångare, solpaneler och energieffektiviserade tvättstugor.