Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Energistrategi ger resultat

24 februari 2021 Under 2020 minskade HSB Stockholms förbrukning av köpt energi med hela 7,8 %. Det är långt bättre än det uppsatta besparingsmålet som låg på 3 %. HSB Stockholm har ett hållbarhetsmål om att ligga nära noll i utsläpp år 2030. De 68 egna hyresfastigheterna står för 80 % av organisationens totala klimatpåverkan vilket innebär att det finns en stor potential att reducera utsläpp av växthusgaser genom att pressa fastigheternas energiförbrukning nedåt.

Under 2020 antogs en energistrategi för att på ett systematiskt sätt arbeta med att reducera energiförbrukningen i fastigheterna. Detta arbete leds av Arvid Hagberg som är energistrateg på Hyresfastigheter.

Arvid Hagberg har gjort en inventering i fastighetsbeståndet genom fysiska besök och analys av energistatistik i syfte att kartlägga hur energiförbrukningen ser ut och var det initialt finns störst potential att spara energi till lägsta kostnad. Initialt har fokus varit att identifiera större fastigheter med en onormalt hög förbrukning för att sedan vidta nödvändiga åtgärder, i detta skede med fokus på befintliga installationer/teknik och att värma och ventilera efter behov.

-Till exempel finns det ingen nytta med att ha 20 grader i ett cykelförråd, här kan det räcka med 16-18 grader. I ett andra skede handlar det om lite större investeringar. Sammantaget kommer små och stora åtgärder resultera i reducerad energiförbrukning och hjälper oss i vår strävan mot ett mer hållbart samhälle, berättar Arvid.

HSB Stockholm kommer fortsätta att arbeta efter energistrategin med ett mål om ytterligare besparingar om 20-25% fram till 2030, både genom utveckling och underhåll av befintliga anläggningar men också genom investeringar i ny teknik och innovativa metoder.

-HSB Stockholms klimatmål kan bara nås om vi får ner våra egna fastigheters energiförbrukning. Därför är det här en fråga som står i fokus de kommande åren, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Fastigheter.