Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Redaren i Hammarby Sjöstad vinner HSB Stockholms Hållbarhetspris 2020

13 april 2021 HSB brf Redaren visar att även en yngre bostadsrättsförening på kort tid kan komma långt med sitt hållbarhetsarbete. Sedan 2008 då bostäderna stod klara och inflyttade har den engagerade styrelsen hunnit med en rad åtgärder, bland annat flertalet projekt för energieffektivisering, målmedvetet klimatarbete och initiativ för ökad sammanhållning.

Hållbarhet har alltid varit en del i styrelsearbetet hos brf Redaren. Inte minst de sociala aspekterna med välkomstblad för nyinflyttade, gemensamma gårdsstädningar och en levande hemsida. Sammantaget något som både skapar engagemang och ger styrelsen ett högt förtroendebetyg.

Sofia Carlén Hammar är styrelseordförande. Hon menar att ett transparent styrelsearbete är en viktig förtroendenyckel.  

-        Vi är måna om att våra medlemmar ska få en god inblick i vad förtroendeuppdraget innebär och vi har ett särskilt informationsblad till alla nyinflyttade. Som en förlängning jobbar vår valberedning aktivt med att fånga upp medlemmar som är intresserade av styrelsearbete eller som på annat sätt vill engagera sig, berättar Sofia.

Att styrelsen består av en öppenhjärtig och omtänksam skara råder det inga tvivel om. Inte heller att ansvarstagandet är på delat och lika villkor.

Ledamot tillika föreningens sekreterare Ann Marie Bergström berättar att det delade ansvaret är centralt och på styrelsemötena är det viktigt att alla får komma till tals.

-        Vi har jobbat fram en fin mognad i vår styrelse och skapat tydlighet i vad som förväntas av alla. Det har gjort uppstartssträckan för nya styrelsemedlemmar kortare och steget till att gå med i styrelsen är därför lågt. Men oavsett om man är styrelsemedlem eller inte så är man välkommen att engagera sig. Kanske brinner man lite extra för föreningens utemiljö eller tycker om att pyssla med vår webbsida, vi uppmuntrar all sorts engagemang, säger Ann Marie.

Utöver den sociala gemenskapen har föreningen ett brett hållbarhetsperspektiv i alla sina utvecklingsprojekt. En nyligen genomförd installation av solceller hoppas styrelsen ska leda till både minskade kostnader och lägre klimatpåverkan. Andra genomförda projekt är installationer av led-armaturer, frånluftsåtervinning och laddstolpar för elbilar.

För HSB brf Redaren har även möjligheten att kroka arm med andra aktörer varit en viktig framgångsfaktor i hållbarhetsarbetet.

-        Vi samverkar en hel med både Sjöstadsföreningen och HSB. Det gör att vi får bra draghjälp och goda förutsättningar att vara lyhörda inför nya saker. Vi behöver inte uppfinna allt själva och kan därför koncentrera oss på att jobba proaktivt och hållbart i vår bostadsrättsförening, berättar Sofia.

Sofia och Ann Marie är överens om att den stora stoltheten ligger i föreningens ordning och reda. Med full koll på underhållsplanen och med tydliga ansvarsroller är det enkelt att kliva in och ta över efter de som eventuellt byts ut i styrelsen i framtiden.

Vad är då deras bästa tips för att lyckas med hållbarhetsarbetet i sin bostadsrättsförening?

-        Undvik att dra igång alla projekt samtidigt, undersök förutsättningarna noga och ta extern hjälp om möjlighet finns. Passa även på att utbilda er och samverka med grannföreningar som kan inspirera med goda exempel. Sist men inte minst ha kul och belöna er med en god middag då och då, det underlättar massor!