Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholms föreningsstämma 2021: 82 deltog digitalt

14 april 2021 Måndagen den 12 april hölls årets föreningsstämma som även i år var digital. Det hindrade dock inte ett stort engagemang hos HSB Stockholms medlemmar, där 82 fullmäktige deltog digitalt.

Attila Kriss utsågs till stämmoordförande och Jeanette Levin till stämmosekreterare.

Styrelsens ordförande Jenny Hjalmarsson inledde stämman med att blicka tillbaka på 2020, som varit ett speciellt år:
- Nu ses vi på skärmen! Det kräver ett stort engagemang att vara delaktig på distans. Under året har vi hittat nya sätt att mötas, som jag tror blir långsiktigt hållbara. Under året har vi exempelvis hälsat flera nya medlemmar som aldrig deltagit på utbildningar välkomna till vår verksamhet, sa hon. 

Under stämman fanns 82 ombud närvarande. Dagordningen godkändes och ”omvänd beslutsordning” användes, dvs om ingen som var närvarande kom med ett förslag så gick det liggande förslaget igenom.

Årsredovisning 2020: ett starkt år för HSB Stockholm trots påverkan av Covid-19
Vd Anders Svensson gick sedan igenom styrelsens årsredovisning och koncernredovisning.
- Ordförande och stämmovänner! Alla vi som verkar inom HSB tycker om mötet, det är samtalet som utvecklar oss som individer och som organisation. Nu är det över ett år sedan vi sågs. Jag vill därför börja med att tacka er förtroendevalda, som trots ett år med de här förutsättningarna, har lyckats genomföra det som har behövts ute i bostadsrättsföreningarna, inledde Anders.

Bostadsmarknaden 2021
Han berättade sedan att HSB fyller 100 år om två. Vi har snart har 100 år av att bygga bostäder för många människor bakom oss.

HSB har en bred verksamhet. Vi erbjuder medlemsverksamhet, nyproduktion av bostadsrättsföreningar, förvaltning av bostäder och hyreslägenheter. Vissa delar i vår verksamhet är personalintensiva och vissa är kapitalintensiva. 2020 har varit svårt att tolka men tilltron till börsen har varit god, vilket har avspeglat sig i försäljningen av nya lägenheter, sa han.

Många vill idag bo utanför stadens puls, med grönska och lugn och ro. Behov av större lägenheter är stort. Summerar man bostadsmarknaden, en stark ekonomi och låga räntor, har alla delar bidragit till ett bra resultat inom nyproduktionen. Vi har en jättefin byggrättsportfölj och står redo att bygga mer. Just nu har vi ungefär 300 bostäder i produktion.

Hyresfastigheter
Hyresfastigheterna skapar stor medlemsnytta och är samtidigt en bra ekonomisk tillgång. För att de ska vara en fortsatt bra tillgång behöver vi investera i dem. Genom vår nya energistrategi har vi lyckats minska vår totala energiförbrukning med 7,8% under 2020.

Medlemsengagemang och förbättrade villkor för brf:er med tomträtt 
Under året införde vi bland annat styrelserådgivning på kvällstid, hade sju provmedlemmar och nu är vi över 155 000 medlemmar. HSB har just nu det enda riktiga bosparandet där du både kan stå i kö till bostäder och samtidigt spara pengar.  Under året har HSB Stockholm också arbetat med lobby och opinion kring de frågor som är viktigast för medlemmarna, vilket i år har varit frågan om tomträttsvillkoren. Frågan har bland annat tagits upp av Dagens Industri.

Förvaltning av bostadsrättsföreningar: fokus på att utveckla bostadsrättsföreningarnas värde
Vi förvaltar över 620 bostadsrättsföreningar. Under året har vi jobbat mycket med kvalité i basleveransen. Vår uppgift är att underlätta styrelsearbetet och att skapa en långsiktighet som hjälper bostadsrättsföreningarna att utvecklas. Jag kan konstatera att vi har lyckats bra med det, sa Anders.

Ekonomi
Sammanfattningsvis är HSB Stockholms balansräkning stark, vilket skapar möjlighet för fortsatta investeringar och att vi klarar av att ta risker inom nyproduktionen. Samtidigt måste vi se till att hushålla med våra resurser och att vi hämtar hem de investeringar vi gör i digitala tjänster framåt.

Anders avslutade med att tacka alla som dem som bidragit till att HSB Stockholms fina resultat: styrelsen, ledningsgruppen och alla engagerade medarbetare.

Styrelsens sammansättning
Stämman beslutade att följa valberedningen förslag när det kommer till val av förtroendevalda.

Jenny Hjalmarsson valdes redan 2020 till styrelseordförande på två år.

  • Nils Henström
  • Bengt Fasth
  • Ulrika Fält
  • Hans Tegnander
  • Susanne Brunner

Valdes om till styrelseledamöter med en mandatperiod på två år.

Lars-Åke Henriksson, Stefan Johansson, Camilla Edholm och Mona Bergström-Ling sitter kvar ytterligare ett år då de valdes på två år 2020.  

Även valberedningen förblir oförändrad under det kommande året. En del förändringar blev det i HSB Stockholms fem utskott. Under kvällen behandlade stämman nio motioner. Stämmoprotokoll kommer publiceras på hsb.se inom kort.

Hållbarhetspriset gick till HSB brf Redaren
HSB brf Redaren visar att även en yngre bostadsrättsförening på kort tid kan komma långt med sitt hållbarhetsarbete. Sedan 2008 då bostäderna stod klara och inflyttade har den engagerade styrelsen hunnit med en rad åtgärder, bland annat flertalet projekt för energieffektivisering, målmedvetet klimatarbete och initiativ för ökad sammanhållning. Läs mer här.