Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Påverkansarbete kring tomträtt ger resultat och vi växlar upp genom samarbete

22 mars 2021 Stockholms stad ska äntligen utreda friköpspriserna för tomträtt. Det här är ett stort steg i rätt riktning för våra medlemsföreningar vars mark upplåts med tomträtt.

En annan glädjande nyhet är att vi har inlett ett samarbete med Bostadsrätterna, Riksbyggen och Fastighetsägarna för att påverka Stockholms stad att sänka både friköpspriserna och avgäldsnivåerna. Tillsammans representerar vi ca 1 100 bostadsrättsföreningar med tomträtt av Stockholm stads totalt ca 1 500.

Den 30 mars håller vi ett webbinarium som beskriver nuläget för tomträtten, det händer nämligen en hel del. I Stockholm ska friköpspriserna utredas och i Göteborg vägrar en bostadsrättsförening skriva på nya avgäldsavtal med Göteborg stad för att istället gå till domstol. På vilket sätt kan det här behöva beaktas inför att en bostadsrättsförening ska fatta beslut om friköp eller skriva på nytt avgäldsavtal? Varmt välkommen att delta. Du anmäler dig här.

Om tomträtt
I Stockholm bor hundratusentals människor i bostadsrättsföreningar vars mark upplåts med tomträtt. Bland HSB Stockholms medlemsföreningar är det ungefär var fjärde som inte äger marken som huset står på, utan marken ägs av Stockholms stad. För det måste föreningen betala en årlig markhyra, en så kallad tomträttsavgäld till kommunen.

I takt med att markpriserna har ökat har även markhyran skjutit i höjden, i många fall mer än fördubblats, vilket slår hårt mot föreningarnas ekonomi. Höjningarna av markhyran har aktualiserat intresset för att köpa loss marken, göra ett sk friköp. Men även det är för dyrt. Sedan 2016 har endast en handfull föreningar i Stockholm lyckats genomföra ett friköp.