Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Brf Ekens fönster- och dörrbyte

Det är högsommar och 30 grader ute. 45 grader varmare än i februari, då brf Eken satte igång sin fönster- och dörrenovering mitt i snörusket. Föreningen har 44 hus, som består av 18 treor och 26 fyror och en föreningslokal. En förening med 740 fönster och 132 dörrar, med andra ord.

Hej Lars-Erik! Ni är mitt uppe i en stor renovering hos er i brf Eken. Hur går det för er?
Nu har vi kommit en bra bit med våra fönster- och dörrbyten. Det bara åtta hus kvar, så det går med väldig fart. Vi kan väl säga att det går bra för oss.

Vilka utmaningar har ni haft?
Förutom värmen och snön så var det många medlemmar som ville ha vita fönster både på in- och utsidan. De gamla fönstren var bruna på båda sidor och det upplevdes som mörkt i rummet. Vi i styrelsen hade bestämt att de nya fönstren bara skulle vara vita på insidan. Men för att möta medlemmarnas önskan gick vi vidare och ansökte om bygglov hos byggnadsnämnden. Det blev dock ett nej. Byggnadsnämnden meddelade att vår typ av grupphusbyggelse är typiskt för 80-talshus och det är något av ett riksintresse att bevara stilen. Så det fick bli vita fönster inåt och bruna utåt.

Hur går det med logistiken? 740 fönster är rätt många…
Vi anlitade HSB för hjälp och fick Gert Strandh som projektledare. Han skulle hjälpa oss att ta in anbud och hålla koll på det mesta. En mycket duktig och trevlig man som kan sin sak. Utan honom hade vi nog inte gått i land med detta projekt. Det blev Ottossons Bygg i Älmhult som fick jobbet. De började vecka 8 och ska vara färdiga till midsommar. Det kom hit fyra väldigt duktiga killar som är omtyckta av alla i föreningen.

Vilka fördelar för fönsterbytet med sig?
De gamla fönstren var väldigt otäta och dragiga. En del var också svåra att stänga. Renoveringen innebär att det blir både tystare och tätare, så det borde göra skillnad både för uppvärmningen och energiförbrukningen i föreningen.

Tack Lars-Erik och brf Eken för att ni delade med er! Och lycka till med de sista fönstren och dörrarna.

Behöver ni en projektledare?

Som projektledare tar vi ansvar för alla skeden i byggprocessen — från beslutsunderlag till den tekniska slutkontrollen och ekonomiska uppföljningen.

Varför behöver man ha koll på sin underhållsplan?

Vilket underhåll kommer att behövas i er fastighet inom det närmsta fem åren, och inom 30 år? Med en underhållsplan får ni överblick över de kommande renoveringarna som behövs och ungefärliga kostnader för dessa.