Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Unikt hissprojekt ökar värdet på bostäderna

På brf Kungsängen i norra Kalmar är man i full gång med att installera 27 nya hissar i föreningens hus. Det omfattande projektet kostar omkring 20 miljoner och liknar inte något som tidigare gjorts i regionen.

Det är ganska ovanligt att sätta in nya hissar i befintliga byggnader och särskilt i den här omfattningen. Det allra ovanligaste är att vi inte behövt ändra något i trapphusen, utan det fanns plats att bygga där, säger Gert Strandh som är projektledare på HSB Sydost.
När husen byggdes var de försedda med hisschakt, men styrelsen som tillträdde när föreningen bildades beslutade att inte installera hissar. Sedan dess har det funnits flera motioner om att sätta in hissar, som samtliga har röstats ner på stämmorna.

Det nuvarande projektet sjösattes när förslaget röstats igenom på föreningens stämma i maj 2016, efter en tids efterforskning och planering. Uträkning gällande boendes åldrar och hur länge man kunde bo i husen var några av aspekterna som räknades på under förarbetet.

– Vi kontaktade olika leverantörer, så fick de göra på plats-analys. Därefter kopplades Gert in och skötte upphandlingen. Finansieringen sköttes med lån, vi gjorde en kostnadskalkyl med budgetränta på två procent, och så presenterade vi kostnaden för respektive lägenhet. Närmare 80 procent röstade för hissinstallation, berättar Jonas Eliasson, ordförande för brf Kungsängen.

Bygget av hissarna satte igång på hösten 2016 och trots trapphusens gynnsamma utformning upptäcktes en del svårigheter. Trappstegen var till exempel inte helgjutna utan ihåliga, vilket gjorde att de fästen som används för att förankra bärramarna fick ändras. Det visade sig även att några av husen saknade tillräcklig ström för att försörja hiss, så elskåp fick byggas om på en del ställen.

– När man gör ett sånt här projekt måste man vara noga med att kolla fastigheternas konstruktion. I det här fallet lämpade det sig väl då fastigheterna var förberedda för hiss. Sen tillkommer det ju alltid svårigheter på vägen men det får man räkna med, säger Jonas Eliasson.

Det främsta argumentet för hissprojektet är tillgänglighet. Med hiss öppnas möjligheten för att människor av alla åldrar och funktionsvariationer kan bo och utnyttja fastigheten.

– Vi har tänkt på tillgängligheten. Vi har hög medelålder i föreningen och tillgänglighet ska gälla alla, oavsett våningsplan. Dessutom innebär det en kraftig värdeökning på bostadsrätterna. Äldre kan bo kvar och flytta in, men även barnfamiljer. Då stiger värdet ganska ordentligt, säger Jonas Eliasson.

Text: Anton Hansson. Foto: Eli Sverlander.
Publicerat i HSB Uppdraget #3 2017

Behöver ni en projektledare?

Som projektledare tar vi ansvar för alla skeden i byggprocessen — från beslutsunderlag till den tekniska slutkontrollen och ekonomiska uppföljningen.

Varför behöver man ha koll på sin underhållsplan?

Vilket underhåll kommer att behövas i er fastighet inom det närmsta fem åren, och inom 30 år? Med en underhållsplan får ni överblick över de kommande renoveringarna som behövs och ungefärliga kostnader för dessa.