Trädgårdsinfo oktober 2023

24 oktober 2023

Nytt möte inbokat för Biogruppen 2/11 kl 18.30 i styrelserummet!*

Syftet med Biogruppen är att ha möjlighet att komma med förslag, och sedan genomföra av styrelsen godkända enskilda aktiviteter, som gynnar den biologiska mångfalden i våra trädgårdar. Det innebär inte ett ansvar eller beslutanderätt i gruppen för trädgårdarna i stort. 

Välkommen!

*I källaren mittemot skyddsrummet i hus med nr 9

På förekommen anledning uppmanar styrelsen, mycket starkt, medlemmar/boende att aldrig plantera invassiva växter i våra trädgårdar. Det är, med andra ord, förbjudet.

Det är generellt olämpligt och kan i värsta fall skada våra byggnader. Det kan kosta föreningen mycket stora summor (100.000 kr och mer) i samband med professionell hjälp vid utrotning.

Trädgårdsdagar 2024 är under planering!

Vi börjar med en dag under våren då alla som är intresserade kan göra en fin insats och samtidigt ha en trevlig stund med grannar samt korvgrillning och fika som avslutning. Vi återkommer med datum.

Tänkbara aktiviteter som inte ingår i vårt avtal med Boservice:

(Observera att tanken är inte att hinna med allt på en dag, vi väljer ut efter hur många som anmäler sig)

  • Göra i ordning pallkragebäddar för odling 
  • Förbereda fortsatta arbetet med att uppdatera långrabatterna mot hösten 2024. Katarina Forsell, trädgårdssamordnaren, kommer observera långrabatten vid nr 9 under vår och sommar för att komplettera på lämpligt sätt till hösten 2024. Det ska vara giftfritt för småbarnens skull, pollinatör vänligt, majoritet av växter moderna sent 1940-tal samt färgstämt enligt äldre skisser. Så ser arbetet ut vid 7:ans rabatt nu.
  • Tanken är att den som vill vara med på trädgårdsdag hösten 2024 kan vara med och plantera i 9:ans rabatt (med handledning av trädgårdssamordnaren).
  • Rensa i skogsremsan mellan oss och Uppsalahem/Kyrkogårdsgatan, för en framtida uppdatering så vi får en fin och lummig skogsremsa.
  • Byta ut trasiga plattor.
  • Rensa ogräs (ingår i avtal m Boservice men skadar inte med en extra gång)
  • Bygga kallkompost för insamling av fallfrukt
  • Snygga till och ta bort gräs och annat vid/på kantstenar längs gångar
  • Fräscha upp hörnan vid ” lilla ingången” till trädgården mellan 7:an och 9:an, mot Bredmansgatan.

Vi tar gärna emot andra förslag på aktiviteter!  Maila tradgard.fafne26@gmail.com

Förtydligande avseende trädgårdsarbetet tätt intill byggnaderna

Då vi har äldre byggnader med en del frågetecken kring eventuell fukt och dränering runt husen kommer styrelsen inom kort anlita ett besiktningsföretag för utredning om eventuellt dräneringsarbete. Vi får också expertutlåtande om vi behöver planera och åtgärda inför eventuell påverkan av klimatförändringar med översvämningar osv.

Flera experter vi har varit i kontakt med råder oss att avlägsna all vegetation nära huskropparna. En del tas bort nu medan andra som inte är akut skadliga får stå kvar tills vi gör en eventuell grävning för dränering. Det är en onödig kostnad att gräva två gånger.

Vänligen, Styrelsen