Från och med 1 januari 2024 finns en ny lag för hantering av matfett. Det får inte längre hällas ut i avloppet utan ska sorteras som matavfall eller lämnas till en återvinningscentral. Matfett som hälls i avloppet stelnar och kan bilda fettproppar. Till slut kan det bli stopp i ledningarna vilket kan leda till översvämningar. Stopp i ledningar är både kostsamma och tidskrävande att åtgärda och orsakar olägenhet för de som blir drabbade av översvämning.
Tips hur du kan ta hand om ditt matfett
Stekfett och mindre mängder fett: Torka ur stekpannan och kastrullen noggrant med hushållspapper och lägg pappret i matavfallet. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att fettet kan användas för att producera biogas. Mindre mängder fett kan du låta stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är sedan lätt att skrapa ur och lägga i matavfallet.
Större mängder flytande fett och olja: Större mängder fett och avsvalnad matolja (till exempel frityrolja) hälls med hjälp av en tratt i en plastflaska, plastdunk eller mjölkförpackning med kork. Inlagda livsmedel i olja, till exempel tonfisk, oliver, ost, soltorkade tomater, kan silas direkt i behållaren. Den fulla behållaren kan du lämna på en återvinningscentral.
(Källa: https://www.nvaa.se/avfall-och-atervinning/atervinning-ochaterbruk/atervinning-av-matfett)