Info till boende i föreningen

22 november 2022

 

Tyvärr behöver vi höja månadsavgiften från 1 januari 2023. Föreningen har inte haft någon höjning på många år men nu är det flera saker som påverkar föreningens kostnader.

  • Fjärrvärmen beräknas stiga med 4,5 %

  • El-höjningen vet vi inte men troligen minst 3 %

  • Vatten och avlopp, utgår från 3 % ökning

  • Sophämtning, utgår från 3 % ökning

  • Räntekostnader: föreningens bundna lån förfaller till omförhandling hösten 2023 vilket kommer med all sannolikhet att leda till högre räntekostnader i jämförelse med den låga räntan vi haft under ett antal år

 

I dagsläget är det osäkert hur den faktiska inflationen kommer utveckla sig under 2023 och hur stora kostnadsökningarna kommer att bli.

Föreningens budget är lagd utifrån att Riksbankens inflationsmål och penningpolitik får avsedd effekt samt antagandet att inflationen närmar sig 2 %.

 

Rekommendationen från HSB Boservice i Uppland AB som sköter föreningens ekonomi är en höjning med 10 %. Styrelsen har valt att följa den rekommendationen. Föreningens ekonomi är god men månadsavgifterna måste täcka löpande utgifter.

 

Det är viktigt att vi försöker hålla kostnader nere genom att bland annat

  • sortera sopor ordentligt *

  • släcka lampor när man lämnar tvättstuga, förråd och cykelrum

  • tvätta med fyllda maskiner, samla ihop och inte tvätta fåtal plagg

  • inte använda torkskåp och torkrum i onödan

  • vara sparsam med vatten

  • snabbvädra, inte ha öppna fönster under den kalla årstiden

 

* Uppsala kommun har höjt avfallstaxan för det brännbara avfallet som numera benämns restavfall. Anledningen är att man vill få avfallet bättre sorterat.

Förpackningar (papper, plast, glas och metall) ska noga sorteras i respektive kärl och matavfall ska läggas i papperspåse i avsett kärl. Tidningar läggs i det mindre rummet längst till vänster i gårdshuset.

 

Häll inte ut fett i avloppet utan torka upp det med papper och lägg i matavfallspåsen. Detta för att undvika stopp i ledningarna.

 

En bostadsrättsförening är mer än bara ett boende. Man är medlem i en förening och det medför gemensamt ansvar för att boendet blir så trivsamt och bra som möjligt. Det gäller också att vårda gemensamma utrymmen och undvika onödigt slitage. Underhåll och reparationer påverkar oss alla ekonomiskt.

 

Till våren är det dags för föreningsstämma. Via motioner kan man lämna förslag som tas upp på stämman. Motioner till 2023 års stämma ska vara styrelsen tillhanda senast 31 december 2022.

Ett sätt att ta ansvar för sitt boende är att arbeta i styrelsen. Du som har lust att engagera dig kan höra av dig till styrelsen. Vi behöver bli fler!

 

Med önskan om en fin advent och God Jul!

Styrelsen för HSB 68 Pendeln

Bo Brännlund, ordförande (lgh 7) och Margareta Ring, vice ordförande och sekreterare (lgh 14)