Ombyggnad & renoverimg

 

Renovera lägenhet eller balkong/uteplats

Alla medlemmar har rätt att anpassa lägenheten efter sina behov. Det finns några betydelsefulla ”men”. För det första har vi alla ett ansvar för att våra fina hus inte skadas genom ovarsamma ingrepp. För det andra behöver vi ta hänsyn till varandra. Grannen kan ha oregelbundna arbetstider, småbarn eller av andra skäl vara beroende av att det är ordning och reda på tiderna för när vi stökar i våra lägenheter.

 

Tider
Se våra trivselregler. Det som står här skall alltid följas.

 

Information
Kontakta styrelsen (via e-post) för råd och godkännande vid större renoveringsarbeten, till exempel kök, badrum eller andra större ingrepp, se paragraf 37 i våra stadgar.  Det är ett krav att skicka in anmälan till styrelsen i god tid innan.

Informera grannarna i god tid före större renoveringsarbete. Sätt dessutom upp en lapp på tavlan i entrén med information om vad som görs, vilka dagar och tider som grannarna påverkas samt kontaktuppgifter till en ansvarig.

 

Balkong & Uteplats (bottenplan in mot gården)
När det gäller inglasning gäller bygglov från kommunen samt godkännade av styrelsen, Det är absolut förbjudet att borra/spika eller liknande i tak, väggar och golv på balkongen eller uteplatsen. Skalskiktet ägs av föreningen.Gällande insynsskydd vid balkong se separat dokument på denna sida.För yterligare information se separata dokument på denna sida.
För inglasning av uteplats eller balkong gäller att man måste ha bygglov. 2021 sökte föreningen ett generellt bygglov för Ga Tuvevägen 16 o 18 samt Färgfabriksgatan 14 o 16, dock ej balkonger på våning 8. Detta bygglov gäller i 5 år, med byggstart inom 2 år. Notera att kostnad för kontrollansvarig utgår för varje inglasning enligt krav från Stadsbyggnadskontoret och betalas av medlemmen. Entreprenören tar kontakten med kontrollansvarig. För mer information se separat information rörande hur man får tillstånd av föreningen för inglasning av uteplats/balkong. För de balkonger som inglasas inom ovan bygglov tar föreningen ut en kostnad på 1000 kr.

För de två större uteplatserna in mot gården gäller speciella regler. Funderar du på att bygga staket eller insynsskydd så kontakta styrelsen innan du sätter igång. Det finns begränsningar på vad du kan göra utan bygglov och allt måste godkännas av styrelsen.

Tänk på att det vid inglasning och bygge av staket (staket gäller enbart ovan två nämnda uteplatser), har ett eget ansvar som lägenhetsinnehavare. Du är skyldig att ta hand om din inglasning eller staket, inte föreningen. Om det inte sköts kan föreningen begära att det åtgärdas eller montera ned det på medlemmens bekostnad. Det är också viktigt att du vid försäljning ser till att det avtal du har med föreningen rörande inglasning eller staket upprättas i motsvarande form med den nye lägenhetsinnehavaren.

Badrum
Vid renovering av våtutrymmen ska bostadsrättsinnehavaren kunna styrka att åtgärderna är fackmannamässigt utförda. Begär intyg från det företag som gör tätskiktet i våtutrymme. VVS och el-arbeten ska göras av auktoriserade företag. Om du ska renovera badrummet, montera golvvärme eller handdukstork, kontakta styrelsen först. Då kan vi reda ut vem som ansvarar för vad och du kan få råd som gör arbetet tryggt för både dig och föreningen.

  • Värmeelement får inte kopplas bort.

  • Golvvärme och handdukstork ska vara elektriska och inte vattenburna.

  • Byte av golvbrunn och ingrepp i avloppsstam ombesörjes av styrelsen och får vanligtvis inte göras av medlemmen själv eller dess entreprenör. Kontakta styrelsen innan du påbörjar arbetet.

  • Alla arbeten i golvet ska göras med försiktighet. Betonggolven är tunna och det är risk för skador på lägenheten under.

     

    Kök

    Du ansvarar själv för att el, vatten och avlopp installeras fackmannamässigt.

    Du kan endast installera kolfilterfläkt i Verona. Välkommen att kontakta styrelsen vid frågor.

     

    Ansvar

    Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för att ytskikt och tätskikt i lägenheten inte orsakar fuktskador samt att egna installationer och anslutningar är utförda på ett säkert sätt. Föreningen äger rörstammarna och ska ovillkorligen involveras till exempel vid byte av golvbrunn.

     

    Om det trots allt går fel

    Bristfälliga anslutningar, otillräckliga fuktspärrar och tätskikt på golv, väggar och tak som orsakat fuktskador med eventuella följdskador skall bostadsrättsinnehavaren utan dröjsmål åtgärda på egen bekostnad.

    Felamäl snarast möjligt vid ex.vis vattenskada. Föreningen kan behöva göra en fuktmätning för att bedöma om det har uppstått skador på den gemensamma egendomen.