Ansvar vid skada

Medlemmarnas underhållsansvar, som framgår av föreningens stadgar, gäller även när en skada inträffar, helt oberoende av hur den uppkommit. Detta innebär att den som har underhållsansvaret även skall ombesörja och bekosta uppkomna skador. Nedan finns en broschyr om vattenskador.

Enda undantaget från denna huvudregel avser bostadsrättshavarnas ansvar för brand- och vattenledningsskada i lägenheten som enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar begränsas till skada som uppkommit genom eget vållande, vårdslöshet eller försummelse.

Utöver exemplen med brand och vattenskada så finns flertalet andra typer av skador, som man kan hållas ansvarig för. Exempelvis skador på Rumstemperaturgivaren.

I vissa fall kan ersättning för skada krävas av den som varit vållande till skadan. Med vållande till skada avses att man varit vårdslös eller försumlig.
Till grund för det ligger Skadeståndslagen enligt 2 kap. 1 § Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan. Lag (2001:732).

Det är viktigt att även beakta preskriptionstiden, vilket innebär att man kan bli skadeståndsskyldig även efter att man flyttat från bostadsrätten.