3 juli 13.00-13.50  Släpp solelen fri - om hur vi kan använda våra tak optimalt

08 maj 2018 Det pågår en solcellsrevolution i Sverige. Det var den ljusa bilden som presenterades på seminariet Släpp solelen fri – om hur vi kan använda våra tak optimalt, arrangerat av Solelkommissionen och där HSB Riksförbunds miljöchef Magnus Ulaner deltog.

-        Det är stort tryck i solelen, det bubblar verkligen i bostadsrättssverige, sade Magnus Ulaner. HSB har totalt cirka 4000kW installerad effekt solel och det är en ökning med flera hundra procent de senaste åren.

Det är fjärde året som Solelkommissionen är i Almedalen. Under det första året var regelverket ogynnsamt för solel, och den som investerade gjorde det på egen risk. Det var väldigt knepigt med solel då helt enkelt.

-        Det har gått otroligt fort att skapa förändringar i regelverket när det gäller solel och nu finns en trygghet att man får använda elen man producerar. 2030 kommer vi kunna ha 10 procent av elbehovet producerat via solel, tror jag, sade Solelkommissionens Johan Öhnell på seminariet.

Företrädarna från företagen fick lämna en önskelista på regelförändringar som skulle förbättra förutsättningarna för solel. Det som lyftes upp var till exempel att få skicka el mellan flerbostadshus så att taken kan utnyttjas optimalt. Det finns i dagsläget ett undantag för jordbruksfastigheter och industrifastigheter, så det är bara att ändra i förordningen och det borde gå snabbt att göra det, tyckte Magnus Ulaner.

Andra förslag som lyftes var att 255 kW-gränsen borde ändras eller helt slopas, det vill säga den gräns för skattefrihet som idag gäller. Produktion av solel över denna gräns beskattas, dock lågt, men det utgör ett administrativt hinder som stoppar utbyggnad av större anläggningar. Detta är speciellt viktigt när ny teknik gör att man kan integrera solceller i fasad och fönster. Ett ytterligare förslag är att ge en skattereduktion för solel som produceras i en andelsförening.  Detta gör att boende i byggnader som inte kan bygga solel kan köpa andelar i en solelanläggning på annan plats. Ett tredje förslag var att använda elnätet för att transportera solel mellan sina fastigheter utan att detta utlöser energiskatt.

När det blev politikernas tur att kommentera förslagen fanns en stor samsyn kring att dessa förslag bör genomföras, även om man ansåg att vissa förslag behövde utredas ytterligare. Man var överens om att gränsen på 255 kW bör slopas, att man ska ha tillåtelse att bygga elnät inom en bostadsfastighet, att andelsägande är en intressant lösning och att frågan om att transportera solel i det allmänna nätet är en fråga som bör utredas vidare.

 

Arrangör: Ekobanken, Solelkommissionen
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3
Platsbeskrivning:
Sal B22
Medverkande:
  • Magnus Ulaner, Miljöchef, HSB
  • Per Löfgren, Hållbarhetschef, JM
  • Johan Öhnell, VD, Solkompaniet
  • Anna Denell, Hållbarhetschef, Vasakronan
  • Johanna Wikander, Miljöchef, Stockholmshem
  • Patrik Engström, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna
  • Linus Lakso, Ledamot i partistyrelsen, Miljöpartiet
  • Maria Weimer, Energipolitisk talesperson, Liberalerna
  • Sofia Fölster, Riksdagsledamot, Moderaterna
  • Rickard Nordin, Energipolitisk talesperson, Centerpartiet
  • Svante Axelsson, Nationell samordnare, Fossilfritt Sverige
  • Jonas Månsson, Kommunikationschef, Telge Energi