3 juli 13.00-13.45 Kvinnor säger me too – vad säger männen?

08 maj 2018 Bryt tystnadskulturen och förändra attityder – verktyg för en strukturell förändring.

Me too-kampanjen ledde till att även männen förstod omfattningen av frågan. Nu finns chansen att uppnå en verklig förändring av ett strukturellt problem. Det var den manliga panelen enig om under HSBs seminarium” Kvinnor säger me too – vad säger männen?”

Otaliga kvinnor i alla åldrar har under hashtagen metoo berättat om sexuella övergrepp och kränkande maktstrukturer. Men var är männen och ännu viktigare – vad gör männen för att det ska bli en förändring? Vad krävs för ett jämlikt näringsliv där kvinnor ges samma förutsättningar och möjligheter?

En panel bestående av manliga ledare från några av Sveriges största företag och organisationer diskuterade om hur man tillsammans kan ta upp kampen mot trakasserier och kränkningar på svenska arbetsplatser.

Vilket ansvar har höga manliga chefer? undrade moderatorn Klas Hyllander, SKL.

-        Vi har ett ansvar både som män och som ledare att försöka förstå vad kvinnorna ser. Det är inte en fråga för kvinnor utan ett ansvar för oss alla, sa Peter Grönberg, Volvo.

Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers, menade att det är viktigt att medvetandegöra problemet och att våga prata om det.

Personer på ledningsnivå måste skicka signaler i sina organisationer om att jämställdhet och arbetet med att förebygga trakasserier och kränkningar är viktigt och prioriterat.

-        Det kommer påverka våra affärer om vi inte jobbar med frågan. Vi måste komma tillrätta med de här frågorna, inte minst vara en attraktiv arbetsgivare och nå en full potential. Som samhällsbyggare känns det extra viktigt för oss att vara en aktiv aktör som på ett konstruktivt sätt är delaktiga i att förändra de strukturer om finns i samhället, menade Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

Tystnadskulturen är en stor fara och det är viktigt att inte acceptera en sådan kultur.

-        Ofta göms kommentarer och bakom att det är ett skämt. Är man tyst bidrar man, som chef har man ett ansvar att bryta strukturen, menade Max Lutteman, Polisen.

Genom samarbete och samverkan kan företag och organisationer lära av varandra och uppmärksamma vikten av frågan på bred front i ett led att bryta strukturer och ge kvinnor och män samma förutsättningar ,konkluderade debattdeltagarna.

Debattdeltagare:

Peter Grönberg, Ansvarig för företagskultur och ledarskap, Volvo
Max Lutteman, Polismästare, Polismyndigheten
Peter Svensson, VD, Peab Bostad
Stefan Bengtsson, Rektor, Chalmers
Lars Göran Andersson, VD, HSB Göteborg

Arrangör: HSB
Dag: 3/7 13:00 - 13:45
Plats: Strandgatan 35