3 juli 10.00-10.45 Vad händer med föreningslivet om eldsjälarna slocknar?

08 maj 2018 Det var fullt under tisdagens första HSB-seminarium på temat Vad händer med föreningslivet om eldsjälarna slocknar? Folkrörelser och föreningslivet har länge varit ryggraden i Sverige. Men hur mår egentligen det ideella engagemanget idag, och vad driver det?

Panelen som bestod av Björn Eriksson, ordförande, Riksidrottsförbundet, Petra Lindskog, generalsekreterare, Scouterna, Anders Parment, ek.dr., generationsforskare, Stockholms universitet, Maria Alsander, verksamhetsledare, Volontärbyrån, Barbro Engman, f.d. förbundsordförande, Hyresgästföreningen och Anders Svensson, vd, HSB Stockholm var eniga om att det finns ett stort engagemang bland dagens ungdomar.


Engagemanget finns på flera håll, även om det ser annorlunda ut idag. Dagens föreningsliv är inte längre den umgängesform som det var förr. Vi har ont om tid, och föreningar kan inte längre ta det ideella engagemanget för givet. Därför måste föreningar och organisationer aktivt hitta nya sätt för att attrahera och locka till engagemang.

-        90-talisterna är curlade individualister. Inte bara av föräldrar utan även av företag och skola, de har mycket rättigheter, men lite skyldigheter. Det har lett till att föreningslivet också börjat också curla sina medlemmar för att man är rädd att förlora dem sa, Anders Parment generationsforskare.

Maria Alsander på Volontärbyrån menade att unga vill engagera sig men att det är viktigt att organisationerna är tydliga med sitt syfte.

-        Det finns risk att man ser frivilliga som robotar. Man kan inte placera dem var som helst, för då vill de inte engagera sig, varnade hon och hänvisade till Volontärbyråns undersökningar som visar att det finns tre tydliga drivkrafter bakom ungas vilja att engagera sig, göra något konkret, stödja och hjälpa andra och påverka samhället i en positiv riktning.

Det finns även en stor framtidstro för engagemanget i bostadsrättsföreningarnas styrelser.

-         Jag tror att ännu fler kommer vilja engagera sig i sitt boende. Både av hållbarhetsskäl och ekonomiska skäl, menade Anders Svensson vd HSB Stockholm.

Engagemanget måste anpassas efter den nya generationen, många vill engagera sig, men får inte möjligheten menade Björn Eriksson Riksidrottsförbundet.

- Föreningslivet måste vara lite anpassningsbar och öppna upp för att nästa generation inte har samma tankar kring det här med att sitta i en förening.

Medverkande:
Björn Eriksson, ordförande, Riksidrottsförbundet
Petra Lindskog, generalsekreterare, Scouterna
Anders Parment, ek.dr., generationsforskare, Stockholms universitet
Maria Alsander, verksamhetsledare, Volontärbyrån
Barbro Engman, f.d. förbundsordförande, Hyresgästföreningen
Anders Svensson, vd, HSB Stockholm
Erik Juhlin, moderator


Arrangör: HSB
Dag: 3 juli kl.10.00-10.45
Plats: Strandgatan 35