4 juli 10:00-10:45 Hur uppnår vi en jämställd stadsplanering?

08 maj 2018 Forskning visar att det offentliga rummet inte är för alla och det får konsekvenser för hur staden planeras. Lösningar och utmaningar i denna viktiga fråga debatterades under onsdagens första HSB-seminarium på temat ”Hur uppnår vi en jämställd stadsplanering?”

Städer måste vara skapade av alla för att kunna vara för alla.

Hållbar stadsplanering utgår från nuvarande behov men även kommande generationers. Det vi gör idag kommer att påverka många i framtiden och det är viktigt att vi skapar rätt förutsättningar från start.

Panelen som debatterade kring hur alla kan få tillträde till det gemensamma demokratiska rummet bestod av Björn Siesjö, Stadsarkitekt, GöteborgMarika Johansson, Kriminolog, Stiftelsen Tryggare SverigeViktoria Walldin, Socialantropolog, White ArkitekterLena Josgårdaffärsområdeschef mark- och projektutv., HSB GöteborgCatherina Fored, VD och arkitekt, HSB Norra Stor-StockholmClaes Thunblad, Socialdemokraterna, Järfälla kommun

Om vi kan planera för kvinnor och barn så planerar vi städer som funkar för alla,  trygghet och säkerhet är viktiga frågor som vi måste ta ställning till när vi skapar nya stadsdelar, sa Catherina Fored vd Norra Stor-Stockholm.

 

På frågan hur vi får fler röster att höras och synliggöra fler perspektiv berättade Lena Josgård om projektet Nya Hovås.

-Inför bygget med Nya Hovås lät vi medborgarna vara delaktiga. Vi fick in 8 000 synpunkter och förslag från de boende.

För att kunna involvera medborgarna behöver man utbilda i stadsplanering, menade Viktoria Walldinsocialantroplog

Många vet väldigt lite om stadsplanering. Ämnet borde komma in redan i grundskolan, föreslog hon.

 

Catherina Fored ansåg att det största hindret för att nå en jämlik stadsplanering är att vi styckar upp samhället i funktioner att vi inte har något helhetsperspektiv. Staden delas upp i fragment och det behöver vi komma ifrån. 

En jämställd stad är en stad där alla har lika tillgång och då kan vi inte bara se till den byggda verkligheten, saBjörn Siesjö, stadsarkitekt Göteborg.

 

 

Medverkande:
Björn Siesjö, Stadsarkitekt, Göteborg
Marika Johansson, Kriminolog, Stiftelsen Tryggare Sverige
Viktoria Walldin, Socialantropolog, White Arkitekter
Lena Josgård, ffärsområdeschef mark- och projektutv., HSB Göteborg
Catherina Fored, VD och arkitekt, HSB Norra Stor-Stockholm
Veronica Hejdelind, Moderator, Arwidssonstiftelsen

Arrangör: HSB
Dag: 4/7 10:00 - 10:45
Plats: Strandgatan 35