3 juli 14.30-15.30 Spara eller slösa - Ska staten stötta bosparande? Hur får vi råd att bo?

08 maj 2018 Flera olika reformer har drabbat främst ungdomarna hårt. Samtidigt har sparandet ökat rejält de senaste åren, Trots att vi har mer i plånboken och byggandet varit högre än på många år så blir det svårt för ungdomarna att komma in på bostadsmarknaden.

På Swedbanks  seminiare ” Spara eller slösa – ska staten stötta bosparande? Hur får vi råd att bo?” debatterade en panel bestående Anna Breman, chefsekonom, Swedbank, Johan Engström, vd, Fastighetsbyrån Lena Micko, ordförande, SKL, Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna, Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna och Pernilla Bonde HSB hur man ska kunna öppna bostadsmarknaden för ungdomarna.

-        Om inte ungdomarna släpps in på bostadsmarknaden får vi inte tillräckligt bra och fungerande arbetsmarknad. Ungdomarna är kreativa och hittar lösningar, men om några år kan urbanisering vara död, förutspådde Anna Breman Swedbank. Ungdomarna kan inte få den levnadskvalitet de vill ha i  storstadsområdena och väljer istället att bosätta sig på andra orter.

HSB tog fram en rapport tidigare i år som visade ungas inställning till stöd till bosparande. Resultat visade att ett stöd till bosparande skulle öka sparandet bland unga med 20 procent. De med lägst inkomst skulle relativt sett spara mest. Och tiden att spara ihop till kontantinsatsen skulle minska med i genomsnitt två år i Sveriges 20 större städer.

-        Ett stort hinder är kontantinsatsen för ungdomar idag. Det finns ett stort behov av billigare bostäder, det är den största frågan vi möter runtom i landet, sa Johan Engström vd Fastighetsbyrån och konstaterade att de ser färre unga på visningarna.

Även inom HSB har man sett samma tendens.

– Vi såg tydligt att amorteringskravet satte stopp i maskineriet och det är ungdomarna som främst blir drabbade. I Stockholm ser vi en  tydlig sättning, men det ser olika ut runt om i landet, sa Pernilla Bonde, vd HSB och fortsatte, vi får vara självkritiska, vi har kanske byggt för mycket i ett visst segment. Vi tittar på hur vi kan få ner priserna i produktionen för att bygga så effektivt som det går utan att tumma på kvalitet.

Lena Micko menade att kanske kommunerna varit för otydliga kravställare, något som Johan Engström på Fastighetsbyrån instämde i.

Bonde efterlyste en långsiktigt bostadspolitisk överenskommelse, något som både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna sade sig ha för avsikt att kunna komma överens om.

Arrangör: Swedbank, HSB
Plats: Swedbankhuset, Volters gränd 8

Medverkande:
  • Anna Breman, Chefsekonom, Swedbank
  • Pernilla Bonde, vd, HSB Riksförbund
  • Johan Engström, vd, Fastighetsbyrån
  • Lena Micko, ordförande, SKL
  • Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna
  • Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna
  • André Johansson, moderator, presschef, HSB