Följ oss på resan mot framtidens boende

Har du någonsin ställt dig frågan om hur du kommer att bo om 20 år? Om hur dina barn och barnbarn kommer att leva sina liv, och hur kommer deras hem en dag gestalta sig? Vi tyckte det var hög tid att ta reda på det!
mainimage

Med HSB Living Lab tar vi ett stort kliv in i framtiden. I nära interaktion mellan människor och forskare skapar vi framtidens boende i tredje generationens Living Lab. HSB Living Lab är en arena där vi kommer att kunna utveckla nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Byggnaden som du nu har framför dig är så mycket mer än ett hus, det är ett levande laboratorium där vi kan forska på ett sätt vi aldrig gjort förut.

Vi står inför stora utmaningar inom en lång rad områden. Globalt måste vi tillsammans hantera klimatmålen för att vår planet ska fortsätta vara en plats att leva på. Här hemma måste vi se över utsläppen från bilarna, från flyget – och från bostadssektorn. För våra hus är också en bov i dramat när det kommer till energiförbrukning och utsläpp.

Vi måste också se över i vilka material vi bygger våra hus, och hur vi lever på de kvadratmeter vi disponerar. Idag är bostadsytan lite av en statussymbol, och det samtidigt som vi bara blir äldre och äldre – och fler och fler!

Vi måste hitta nya lösningar, och vi måste sätta igång nu!

Det här är HSB Living Lab
HSB Living Lab är en byggnad, ett boende och samtidigt ett laboratorium – och en arena för forskning och samverkan. Det är en unik testbädd för att hitta lösningar för framtidens hållbara boende. Här kan forskning och utveckling ske i en verklig miljö med unika möjligheter att mäta och ta ut data från de omkring 2000 sensorer som finns i huset.

För HSB Living Lab är på riktigt. Här bor forskare och studenter permanent, samtidigt som forskning pågår dygnet runt.

HSB Living Lab drivs av 12 samarbetspartners för att skapa en gedigen samverkansarena för ny kunskap med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.