2023 - ett händelserikt år för HSB Living Lab

20 december 2023 Under året har vi sett flera projekt gå från forskning till verklighet, tagit emot studiebesök från hela världen och passerat fler än 200 godkända projekt i huset. Under 2023 knöt vi också till oss en ny partner, White Arkitekter, som kommit in med nya perspektiv och viktig kunskap i utvecklingen av framtidens hållbara boende.

Under året har vi startat projekt inom en rad olika områden såsom IT-säkerhet i fastigheter, smarta hem, vattenbesparing, normkreativ energi, granngemenskap, säker laddning av cykelbatterier, timprisstyrning av ellaster, återbruk och olika odlingsprojekt för att nämna några.

Flera av de projekt vi har testat i huset har också rönt uppmärksamhet på olika sätt. Bland annat har Enduce, som producerar världens mest energisparande golvbrunn, kvalat in på Ny tekniks 33-lista som lyfter Sveriges mest lovande nya teknikföretag. Unloc, som utvecklar digitala lås, vann tidigare i år Nordic Proptech Awards. Det gäller också Elfas intressanta projektet Hållbar förvaring som uppmärksammats på olika håll.

Vi hade också besök av flera intressanta medier under året. Förutom nationella branschtidningar har tyska DLF Kultur gjort ett långt reportage om huset och forskningen vi bedriver. I SR:s Vetenskapsmagasinet Klotet har vi också kunnat höra ett reportage med Kaj Granath, boende i HSB Living Lab och forskare inom arkitektur.

Bygg- och fastighetsbranschen har en stor påverkan på miljö och klimat, men utgör också en stor del av lösningen. Därför har vi utforskat hållbart byggande med lera tillsammans med våra partners White och Peab. Lera har stor potential att bli ett framtida hållbart byggmaterial även i Sverige. Vår temadag på ämnet lockade över 150 personer och fick mycket uppmärksamhet. Vi medverkade också på Frihamnsdagarna i Göteborg tillsammans med White och pratade om ämnet. Lera är onekligen högintressant och något vi kommer jobba vidare med under 2024.

2023 var även året då HSB Living Lab fick åka land och rike runt tillsammans med HSB som firade 100 år. Längs vägen träffade vi fler än 40 000 besökare på 28 orter. Det gav oss en ypperlig möjlighet att berätta om den verksamhet vi bedriver. Turnén avslutades i Almedalen där vi arrangerade flera seminarier, bland annat om digitala bikupor tillsammans med Tietoevry, hållbart byggande med lera och det hälsosamma boendet. På hemmaplan har vi fortsatt med frukost på fredag en gång i månaden; ett välbesök och uppskattat forum för att ta del av ny forskning och diskutera intressanta frågor.

Vi tar emot flera studiebesök i veckan och besöken kommer från hela världen. Bland annat har vi haft besök från Japan och Toyota Woven City som bjöd på mycket inspiration från den prototypstad som de planerar för. Även representanter från Smart Energy Solutions for Africa har hälsat på oss. Vi har haft besök från ambassader, bland annat Thailand och Nederländerna, olika företag, politiska partier, myndigheter och akademier. Varannan vecka erbjuder vi dessutom öppet hus för den som vill ta en egen tur i HSB Living Lab.  

2024 står snart för dörren och då kommer vi satsa ännu mer på att resultat från HSB Living Lab ska göra nytta ute i hemmen. Nästa år kommer vi att utforska spännande ämnen som batterier tillverkade av organiskt material, sopsortering med hjälp av IoT, gråvattenåtervinning vid ombyggnation, cirkulära strategier och klimatberäkning för installationer i flerbostadshus. Välkommen att följa med oss på resan mot framtidens hållbara boende!

Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab