HSB Living Lab på plats i Almedalen

22 juni 2023 HSB Living Lab deltar under Almedalsveckan, världens största demokratiska mötesplats, för att träffas och föra samtal kring framtidens hållbara boende.

Kom och möt oss och våra partners i HSBs utställningstrailer som kommer att stå i hamnen under Almedalsveckan. Bland annat kommer vi att prata om hur vi kan bygga mer hållbart med lera, på vilket sätt uppkopplade bikupor kan stärka den biologiska mångfalden, hur vi kommer att bo i framtiden och diskutera det hälsosamma boendet och främjandet av framtidens välmående städer.

Onsdag 28 juni  

Plats: Skeppsbron, H100, "Plats 101"

13:30 - 14:15:
Bygg hållbart med lera – ett cirkulärt material 
Lera är ett av världens äldsta byggnadsmaterial. Men trots att vi har byggt bostäder av lera i tusentals år, i ett material som är helt cirkulärt, är det ett material som tappats bort i dagens moderna byggprocess. Nu vill HSB Living Lab tillsammans med bland annat Peab, White Arkitekter och framstående forskare testa olika metoder att bygga med material i lera. 
 
15:30 - 16:00: Hur stärker uppkopplade bikupor den biologiska mångfalden? 
Bin är en förutsättning för mat, 85 procent av det vi äter kräver pollinering. Hur kan tekniska lösningar bidra till att förbättra samhället för både människa och natur och upprätthålla den biologiska mångfalden? Hur kan AI hjälpa oss förstå hur bina mår? Hur skalar vi upp lösningar över hela landet för att stärka både bisamhällen och forskningen? 
 
Torsdag 29 juni 

Plats: Skeppsbron, H100, "Plats 101"
 
10:00 - 10:30: Hur ser framtidens boende ut? 
Har du någonsin ställt dig frågan om hur du kommer att bo om 20 år? Om hur dina barn och barnbarn kommer att leva sina liv, och hur kommer deras hem en dag gestalta sig? Med HSB Living Lab tar vi ett stort kliv in i framtiden. I nära interaktion mellan människor och forskare skapar vi framtidens hållbara boende i ett tredje generationens Living Lab. Sedan starten 2016 har vi drivit fler än 180 olika projekt. Vad har vi fått för insikter, och vilka är de viktigaste resultaten? 
 
Fredag 30 juni 
 
Plats: Skeppsbron, H100, "Plats 101"
 
12:00 - 12:30: Det hälsosamma boendet - hur främjar framtidens städer välmående?
Ohälsa kostar samhället många miljarder varje år. Hur kan bostadssektorn främja hälsa och välmående i framtidens hållbara städer? Hur kan boendemiljön påverka individers fysiska och psykiska hälsa? I HSB Living Lab söker vi svaren på hur vi kan bygga mer berikade miljöer och hälsofrämjande bostäder. Vilka möjligheter har dagens bostadsutvecklare och fastighetsägare när framtidens städer skapas?