Uppkopplad bikupa flyttar in i HSB Living Lab

26 september 2019 Bin och andra pollinerade insekter minskar drastiskt i antal över hela världen, något som kan få svåra konsekvenser då de spelar en viktig roll i att pollinera grödor och vidmakthålla den biologiska mångfalden. För att möta utmaningarna och bidra till forskning kommer en digitaliserad bikupa, utrustad med uppkopplade sensorer, installeras vid HSB Living Lab.
Uppkopplad bikupa flyttar in på HSB Living Lab

Den 1 oktober installeras den digitala bikupan på HSB Living Lab i Göteborg. Projekt leds av Tieto som med hjälp av bland annat artificiell intelligens (AI) och uppkopplade sensorer (IoT) ska underlätta hanteringen av bikupan, skapa starka bisamhällen och verka för bevarande av den biologiska mångfalden i närområdet. Ytterligare ett mål är att bidra till ökad förståelse och intresse för biodling bland de som bor i HSBs forskningshus. Tanken är att de boende som vill lära sig mer om biodling ska involveras i projektet.

– Vi ser fram emot att välkomna upp till 80 000 nya, surrande hyresgäster i HSB Living Lab. Det ska bli spännande att se hur vi kan lära från det här projektet på längre sikt. På kort sikt vet vi att det kommer att bidra till den lokala biologiska mångfalden samt hjälpa till med pollineringen, och vi märker redan av ett stort intresse från de som bor i huset, säger Madelaine Doufrix Projektkoordinator på HSB Living Lab.

Mikael och kollegorna på Tieto förbereder just nu bikupan som ska levereras till HSB Living Lab. En första prototyp finns på plats utanför Tietos kontor i Kalmar och har sensorer som kan mäta bibeståndet, mängden honung, luftfuktighet, lufttryck och temperatur i kupan. Alla mätvärden samlas på Tietos online-plattform och kan avläsas i realtid på mobil eller dator. I framtiden hoppas Mikael att man med hjälp av tekniken även i tidiga stadier ska kunna detektera utbrott av sjukdomar som drabbar bin.

– Den digitala lösningen gör att vi lär känna bisamhällena ännu bättre. Vi kan exempelvis estimera hur många bin som befinner sig i kupan, mäta hur livskraftigt samhället är och hur mycket honung som dras in. Det här är också ett fint sätt att illustrera fördelarna med ett digitaliserat samhälle, och i det här fallet hur digitala lösningar kan skapa ett bättre samhälle för både människor och bin, säger Mikael Ekström, biodlare och digitaliseringsrådgivare på Tieto.