White Arkitekter ny partner i HSB Living Lab

18 april 2023 White är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Deras mission är att med arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv. Nu blir de ny samarbetspartner i HSB Living Lab.
– Det är genom samarbeten med tankeledande samhällsaktörer som vi kan driva forskningen framåt, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

Sedan starten 2016 har HSB Living Labs drivits i tät samverkan med en handplockad grupp av partners som har olika kunskap om hållbart boende och nu läggs alltså White Arkitekter till skaran.

– Whites breda verksamhet och många experter kommer bidra med sin kompetens inom en rad olika områden som är viktiga för oss, hållbar arkitektur, digitalisering och samhällsbyggnad för att nämna några. Vi är så stolta och glada över det här samarbetet och ser fram emot att utveckla framtidens hållbara boendelösningar tillsammans med dem, säger Emma Sarin.

Full fart från början
White Arkitekter är redan involverade i flera olika satsningar inom HSB Living Lab, bland annat i ett projekt om lera, som kan bli framtidens hållbara byggmaterial och på vilket vis den byggda miljön kan uppmuntra till sociala relationer. Men även i arbete som fördjupar kunskapen om giftfria material och om belysning.

White har som ledstjärna att med arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv. Väl medvetna om att ingen löser det på egen hand. Anna-Johanna Klasander är forsknings- och utvecklingschef på White Arkitekter;

– För oss handlar hållbarhet om att skapa städer och samhällen som är jämlika, trygga och inkluderande och som stärker människors hälsa och livskvalitet. Människans behov av frihet och gemenskap ställer krav på arkitekturen. Därför är det extra intressant att i HSB Living Lab utforska den sociala hållbarheten kopplat till boende – att det egna boendet bidrar till människors välbefinnande och livsglädje, säger hon.

Anna-Johanna betonar att White också delar HSBs nyfikenhet på hur man förändrar och förbättrar bransch, arkitektur och samhälle.

– I vår yrkesroll som arkitekter säljer vi kunskap, kompetens och erfarenhet, så kunnandet vi tar med oss från forskningen i HSB Living Lab spiller över direkt till våra kunder.

En av arkitekterna på White är Bruno Manrique Carrera;  

– Det finns en tröghet i branschen, som går långt tillbaka i tiden. Det innebär en viss stabilitet, men också en utmaning i att låta nya lösningar och idéer få leva i verkligheten – i riktiga hus med människor som lever sina vardagsliv. I HSB Living Lab finns möjlighet att testa, och det är en fantastisk tillgång och styrka för parters och forskare – och alla som lösningarna kommer komma till godo i framtiden, säger han.

Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab:

– Vi är övertygade om att vi kommer att lära en massa av varandra vad gäller både hållbarhet och innovation, säger hon.