Trivselregler

TRIVSELREGLER för HSB Brf Astern

Allmän aktsamhet och hänsyn
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. För allas trevnad tänk på att visa respekt och omtanke för dina grannar. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med husvärdarna


Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens medgivande. Begäran om medgivande ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Efter godkännande ska styrelsen ha en kopia av upprättat 2:a handkontrakt. Tänk på att man ej får ta ut oskälig hyra och att andrahandsuthyrning beviljas tolv månader i taget. Tänk på att Du som hyr ut är fullt ansvarig under hela andrahandsuthyrningen.


Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är skyldiga att känna till och rätta sig efter trivselreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens fastighet, Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.


Allmän säkerhet
Kontrollera noga att ni låser efter er när ni använt tvättstuga eller miljörum. Dörrar som inte går igen ska anmälas till vaktmästaren för åtgärd.
För områdets säkerhet meddela grannar eller husvärdarna om Du är bortrest under en längre tid. Malmö HSB Brf Astern, Asterngatan 2, 233 34 Svedala brf.astern@bolina.hsb.se


Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter
Miljörummen får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i soprummet. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada. Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme. Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt. Föreningen åtar sig inte att forsla bort detta och varje bostadsrättinnehavare får själv se till att sådant avfall lämnas på miljöstation. Vitvaror omfattas av producentansvar vilket innebär att alla leverantörer är skyldiga att ta emot dem för återvinning. Föreningen åtar sig inte att forsla bort vitvaror och det är därför inte tillåtet att ställa några vitvaror i grovsoprummet. Kontakta istället Ragn-Sells eller Svedala kommun för info. Föreningen åtar sig inte att forsla bort byggavfall och det är därför inte tillåtet att lämna byggavfall i miljörummen.

Avgift
Avgiften till föreningen betalas månadsvis och skall vara föreningen tillhanda senast förfallodagen. I avgiften ingår bl. a. värme, vatten och sophämtning. Autogiro finns att beställa via HSB Malmö, vi ser gärna att Du använder denna möjlighet.

Altaner
Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal Altanmöblering ex: kyl/frys, byggavfall, däck, mm ska inte förvaras på altaner, då det drar till sig ohyra.

Brandsäkerhet
Var försiktig med eld. Rökning är förbjuden i föreningens gemensamma utrymmen. Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. Ytterligare information om brandsäkerhet lämnas av styrelsen.

Bygglov
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar
1. ingrepp i en bärande konstruktion
2. ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
3. annan väsentlig förändring av lägenheten.
4. Byggnation av uterum kontakta styrelsen eller Svedala kommun

Elektriska installationer
Alla fasta elektriska installationer skall vara utförda av behörig elektriker. Kontakta husvärdarna om du vill ha rekommendation om behörig elektriker. Inga förändringar får göras i säkringsskåp utan styrelsens skriftliga tillstånd.

Försäkring
En hemförsäkring för hyresrätt täcker inte de kostnader som du har ansvar för som bostadsrättsinnehavare. Det är därför mycket viktigt att du tecknar en hemförsäkring för bostadsrätt innan olyckan är framme. Föreningen har sedan 2017-01-01 tecknat ett gemensamt bostadsrättstillägg via Länsförsäkringar.

Bostadsrättsförsäkringen och bostadsrättstillägget, vad ingår?

För vem gäller reglerna
Trivselreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen för råd innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de kringboende när Du utför störande arbeten i lägenheten. Se bygglov.

Garage
Är till för motordrivet fordon, däckförvaring och extra bränsle 5 liter! och inget annat. Brf Astern tillåter inte förråds förvaring, verkstad eller bränsle och oljor som överstiger totalt 5 liter.

Gårdarna
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut. Gårdarna är till för alla boende och får gärna användas för arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna. Gårdsfester måste dock vara avslutade senast kl. 23.00 om inte annat överenskommits. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till fläckar eller på annat sätt skadar fastigheten. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.

Har Du frågor
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa trivselregler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Husdjur
Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar inom fastigheten. Husdjur får alltså inte rastas på gårdarna.

Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste Du se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Vid renovering i våtutrymmen skall arbeten utföras på ett fackmannamässigt sätt samt enligt gällande branschregler. Skriftliga råd om renovering av badrum kan erhållas av Styrelsen.

Vid renovering av badrum skall brunnen bytas, bytet av denna ersätts medlemmen för av föreningen när arbetet är utfört  om arbetet utförts fackmanna mässigt av certifierad entreprenör ansluten till "säkert vatten".

https://www.sakervatten.se/

Om Du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Boendepärmen tillhör bostadsrätten och skall vid försäljning finnas kvar komplett och i gott skick.

Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Meddela Vaktmästaren om kranar eller toaletter står och droppar/ljuder. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.

Parkeringsplatser
Är till för boende och besökande till Brf Astern. Respektera de parkeringsplatser som finns! Hitta inte egna på området. Släp och husvagnar hänvisas till norra tvärgatan.

Störningar
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Bostadsrättslagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i samtliga gemensamma utrymmen som t.ex tvättstuga samt gård. Hänsyn gäller dygnet runt.

Tvättstuga
Föreningen har fyra tvättstugor. Bokning av tvättstugan sker via bokningsterminalerna med hjälp av nyckelbrickorna. Inbokade tvättider som inte har tänkt användas ska avbokas för att frigöra tiderna till andra medlemmar. Bokning schema och särskilda ordningsregler finns anslagna vid tvättstugan. Observera att mattor, djurfiltar inte får tvättas itvättmaskinerna.

VVS-installationer
Inga arbeten på fastighetens rör-, värme- eller ventilationssystem får göras utan styrelsens skriftliga tillstånd.

Vad händer om trivselreglerna inte följs?
Enligt bostadsrättslagen kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar om trivselreglerna inte följs. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmoda medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots tillsägelse inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning av bostadsrätten.