Andrahandsuthyrning – så funkar det

Om du inte ska bo i din bostadsrätt under en tid kan du i vissa fall hyra ut den i andrahand. För att det ska vara tillåtet behöver du alltid ha föreningens tillstånd. Här kan du läsa om hur du ansöker och vilken policy vi har.

Så här ansöker du om tillstånd att hyra ut din lägenhet

Andrahandsuthyrning måste vara godkänd av styrelsen. Ansökan skall ske skriftligt och innehålla skäl för uthyrningen samt den period uthyrningen avser. Ansökan skall också innehålla uppgift om andrahandshyresgäst. Ny ansökan om andrahandsuthyrning ska alltid ske vid byte av andrahandshyresgäst eller vid önskan om förlängning.

Styrelsen kan bevilja andrahandsuthyrning för en period om högst ett år i taget. Detta gäller även om barn, andra släktingar eller vänner bor i lägenheten och ingen hyra tas ut.

Styrelsen godkänner andrahandsuthyrningar i enlighet med praxis i hyresnämnden. Sådan praxis är då den som önskar hyra ut sin lägenhet är tvingad till dubbel bosättning på annan ort genom arbete, studier, sjukdom, provbo med en partner eller annan påtvingad situation. Sex månader brukar hyresnämnden anse vara en lämplig tidsperiod för provboende. Föreningen förbehåller sig rätten till tolkningsföreträde, varför det vid tvist är bostadsrättshavarens sak att föra ärendet till hyresnämnden. Hyresnämndens beslut är överordnat styrelsens beslut.

Avgift för andrahandsupplåtelse tas ut efter beslut av styrelsen. Bostadsrättsföreningen får ta ut avgift för andrahandsupplåtelse av bostadsrättshavaren med högst 10 procent av prisbasbeloppet per år. Om en lägenhet upplåts under del av ett år, beräknas den högsta tillåtna avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten.

 

Kom ihåg! Om du hyr ut utan tillstånd av föreningen betraktas det som en olovlig uthyrning. Detta kan i förlängningen betyda att du förverkar din nyttjanderätt till bostadsrätten. 

AirBnB

På senare tid har det blivit vanligt att företag via webben förmedlar uthyrning av bostäder. AirBnB är ett exempel. Observera att korttidsuthyrning till turister och andra (via sajter som AirBnB och liknande) är likställd med en andrahandsuthyrning. Det är inte heller tillåtet att byta bostad med någon annan under en semesterperiod. Det är i lagens mening en andrahandsuthyrning och kräver tillstånd, även om ingen betalning utgår. 

Observera att andrahandsuthyrning alltid kräver styrelsens tillstånd. Hyr du ut din lägenhet utan tillstånd riskerar du att mista nyttjanderätten och blir uppsagd. 

År 2015 avgjordes en tvist i Hyresnämnden i Stockholm mellan en boende och en bostadsrättsförening där den boende ville hyra ut sin bostadsrätt under kortare perioder till ett flertal personer, i detta fall genom AirBnB. Hyresnämnden fastslog att korttidsuthyrning genom till exempel AirBnB liknar hotellverksamhet av kommersiell natur och detta kan påverka de övriga boendena negativt genom att många okända personer rör sig i och utanför fastigheterna. Hyresnämnden avslog den sökandes ansökan och gick på bostadsrättsföreningens linje. Hyresnämndens beslut går ej att överklaga.