TILL BOENDE I MARKPLAN - SKÖTSEL AV EGEN TRÄDGÅRD

12 juli 2023

Sommaren är här, gräs samt häckar gror och växer så det knakar. Nu tar du som boende över ansvaret för skötseln. 

Huvudansvaret för växtetablering, garantin och garantiskötsel i två år åligger vår totalentreprenör Veidekke. Skötseln som Du tar över inom den egna trädgården omfattar följande:

  • Klippa gräsmattan samt vattna/göda. Det är viktigt att klippa för att ogräs inte ska återkomma. För att inte skada gräset, eller hämma dess tillväxt, ska du aldrig klippa mer än en tredjedel av grässtråets höjd vid varje tillfälle. Rekommendationen är att gräset ska vara 3–4 centimeter högt för att vara torktåligt. Läs igenom bifogat dokument om skötsel gräsmatta.
  • Rabatt längst insida av din häck ska rensas fri från ogräs.
  • Klippning av häckens INSIDA. OBS! Klipp aldrig på höjden eller ut mot gården/ parkeringen. Det är absolut inte tillåtet att klippa mer än insidan. Klippning av utsida och höjd görs av Veidekke.

Upplever du något fel i din trädgård, ska du göra en anmälan så snart felet upptäcks. Anmälan gör du via föreningens hemsida. Obs! Däremot behöver du inte felanmäla häckplantor som ser ut att sakna liv. Vill återigen förtydliga att endast klippa INSIDA häck. Höjd och utsida sköter VEIDEKKE.

 

Allmänna råd för skötsel samt bevattning av gräsmatta

 

Så vattnar du gräsmattan

När gräsmattan utsätts för torka blir den ofta gul. Därför är det bra att vattna två gånger i veckan för att hålla den grön och frodig. Vattna rejält vid varje tillfälle, gärna 15–20 mm varje gång. Med en vanlig vattenspridare innebär det att du vattnar varje yta i 20–30 minuter. Om du ger gräset för lite vatten kommer rotsystemet att växa uppåt, vilket gör gräsmattan mindre tät.

 

På heta sommardagar är det viktigt att vattna under tidig morgon eller sen kväll för att förhindra att vattnet avdunstar. Om det blir en varm sommar med långvarig torka är det viktigt att spara på vattnet. En väletablerad gräsmatta tål för det mesta torka ganska bra och kommer troligtvis att återhämta sig igen under hösten.

 

Så klipper du gräsmattan

Klippningen stimulerar gräset att bilda sidoskott, vilket i sin tur gör gräsmattan tätare och friskare. När gräset har etablerat sig ordentligt kan man klippa två gånger i veckan. Under sommaren samt innan gräset har etablerat sig ordentligt klipper man det endast en gång i veckan alternativt 1gång varannan vecka.

 

Ett par veckor efter att gräsmattan börjar växa på våren är det dags för årets första klippning. Börja med att klippa på gräsklipparens högsta läge och sänk sedan successivt till önskad höjd. Vi brukar rekommendera 3–4 cm för att göra gräset torktåligt. För att inte skada gräset eller hämma dess tillväxt ska du aldrig klippa mer än en tredjedel av grässtråets höjd vid varje tillfälle.