Seminarierna på Styrelsekonferensen

Få inspiration och kunskap i de mest populära och aktuella ämnena som rör bostadsrättsföreningen. Under dagen väljer du vilka 30 minuters-seminarier som du vill gå på.

Det blir allt från tips på hur föreningen kan tänka kring ekonomi och underhållsplan i dagens ansträngda läge, till hur ni hanterar olovliga andrahandsuthyrningar (ett högaktuellt ämne nu när Malmö ska vara värd för Eurovision).

Så skapar vi trygghet på elmarknaden

Talare: Christer Bäcker, konsult inom energibranschen

klocka.gif 10.15-10.45

En omvärldsanalys

De allra flesta bostadsrättsföreningar har HSB Malmös gemensamma elhandelsavtal. För att kunna navigera i denna komplexa djungel som elbranschen är har vi på HSB Malmö tagit hjälp av Christer Bäcker när det gäller elhandelsavtalet. Han är nämligen expert på elmarknaden.

Under detta seminarium tar Christer avstamp i 2022, då vi alla blev drabbade av en skenande elmarknad. I dag är situationen annorlunda. Kanske till och med i ett normalläge. Men vad hände egentligen och hur hamnade vi här?

Du får dessutom veta lite hur prissättningen för elen i Norden sätts, samt hur HSBs portfölj ser ut inför 2024. Avslutningsvis spänner vi blicken in i framtiden. Hur ser morgondagen ut?

Maria Schmidt, verksamhetsutvecklare förvaltning

Gör styrelsearbetet lättare med digitala tjänster

Talare: Maria Schmidt, verksamhetsutvecklare förvaltning, HSB Malmö

klocka.gif 10.15-10.45

En genomgång av de digitala tjänsterna i Mitt HSB

Här får du en översikt över vilka digitala tjänster som finns att använda just nu, samt vilka som är på gång. Vi kommer blanda annat att prata om tjänsterna:

Köhantering: Ni får en överblick över kösituationen och slipper den tidskrävande hanteringen, för parkeringsplats och andra hyresobjekt.

Digitalt styrelsestöd: Här har flera arbetsuppgifter digitaliserats. Blanda annat får ni en tydlig överblick över ert arbete under hela året, samt digitala funktioner för bland annat kallelser, dagordning och protokoll.

Hur skapar vi säkra fastigheter?

Talare: Magnus Ljung, Commercial Lead Smart Buildings, Telia

klocka.gif 11.00-11.30

Så kan IT-säkerheten ska bli en del av brf:ens vardag  

Cyberattacker blir allt vanligare. Förra året ökade antalet attacker globalt med 38 procent jämfört med 2021 och i Sverige var statliga och militära mål de mest utsatta.   

I takt med att attackerna ökar och blir allt allvarligare, ställer det höga krav på alla som har digitala lösningar. En hög säkerhet behövs för att öka tryggheten, och för att vi ska kunna dra nytta av digitaliseringens alla möjligheter.  

Vad behöver brf:en tänka på när det gäller säkerheten? Det är högst troligt att en angripare inte vill komma åt en temperatursensor eller ett bokningssystem av tvättstugan, utan i stället vill de hitta en väg in till andra, mer känsliga system.   

Telias tjänster kommer med en inbyggd hög nivå av säkerhet eftersom de alltid utgår från just säkerheten. I detta seminarium tipsar Magnus om vilka lösningar de har, som exempelvis Secure ConnectBuilding Monitoring och Heating Optimization

Underhåll och investering i en tuff ekonomisk tid

Talare: Tom Andersson, chef tekniska tjänster och Maria Schmidt, verksamhetsutvecklare förvaltning, HSB Malmö

klocka.gif 11.00-11.30

När underhållsplanen och ekonomin krokar arm

Vi befinner oss i ett svårt ekonomiskt läge med ökade kostnader och räntor. Och kanske är det viktigare än någonsin att fatta smarta strategiska beslut, nu när den ekonomiska omvärlden är svår att förutspå.

Men hur kan ni egentligen tänka kring investeringar i fastigheten? Ska man gasa och bromsa samtidigt? Och hur fungerar det?

Under dessa trettio minuter får ni tips på vilka åtgärder som kan sänka föreningens kostnader, och hur ni kan prioritera i en tuff ekonomisk tid.

Har föreningen blivit en hotellverksamhet och får jag renovera hur jag vill?

Talare: Melody Elahi Shostari, jurist, HSB Malmö

klocka.gif 13.45-14.15 samt 14.30-15.00

Så hanterar vi andrahands- och korttidsuthyrningar och detta gäller vid renoveringar

På senare år har det blivit allt vanligare för bostadsrättshavare att hyra ut sina lägenheter. Och det är mer aktuellt än någonsin nu när Malmö snart står värd för Eurovision. Ett perfekt sätt att tjäna en slant…eller? Vår jurist Melody förklarar vad lagen säger och vad ni i styrelsen bör tänka på när det gäller uthyrningar. Allt från vilka skäl som kan ligga till grund för en andrahandsuthyrning till hur ni kan hantera olovliga andrahandsupplåtelser.

Avslutningsvis tittar vi närmare på vad de nya lagreglerna säger om förändring i lägenhet samt renovering. Vad är egentligen ramverket för bostadsrättshavarens, i övrigt, rätt så generösa möjligheter att anpassa boendet efter sitt tycke?

Ta hand om tappvattenledningar och håll olyckan borta

Talare: Oliver Curovic, inköpssamordnare och Annie Randebjer, projektledare, HSB Malmö

klocka.gif 13.45-14.15 samt 14.30-15.00

Vikten av att ha ett försäkringsskydd

En av de vanligaste olyckorna i en bostadsrättsförening är vattenskador. Under detta seminarie går vi igenom steg för steg hur försäkringen fungerar vid en vattenskada. Dessutom får vi reda på hur vi håller koll på statusen av tappvattenledningarna, och vad som är viktigt att tänka på i samband med en upphandling för att byta tappvattenledning.

Maria Nilsson, hållbarhetschef HSB Malmö

Utmaningarna och vinsterna med sopor

Talare: Maria Nilsson, hållbarhetschef, HSB Malmö

klocka.gif 13.45-14.15 samt 14.30-15.00

Så kan brf:en spara pengar och källsortera bättre

De kommande åren kommer alla bostadsrättsföreningar att märka av förändringar kring vår avfallshantering. Bland annat tar kommunerna över insamlingsansvaret, och nya lagar kring sortering träder i kraft. Vi på HSB berättar om vilka lärdomar som vi har gjort i omställningen av våra hyresfastigheter, samt vilka besparingar som finns att göra.

Upptäck fastighetens energibovar och fånga helheten - INSTÄLLD PGA SJUKDOM

Talare: Niklas Renfro och Christian Caster, energikonsulter, HSB Malmö

Därför är en energikartläggning viktig

Många föreningar kämpar med ekonomin och framtiden är oviss när det gäller räntor, elpriser och värmekostnader. Samtidigt ökar intresset för hållbarhet.

Lyckligtvis finns det sätt som kan leda till både stora ekonomiska besparingar och minskad klimatpåverkan. Ett första steg är oftast att utföra en energikartläggning.

Under seminariet kommer våra energikonsulter att beskriva stegen i en energikartläggning och belysa fördelarna med en sådan process.