Trivselregler

Vi är varandras boendemiljö

Belysning

Vi betalar gemensamt för driften av vår allmänna belysning (garage, parkeringsplatser, gångvägar, entréer, trapphus och miljöhus). Belysningen i trapphuset tänds och släcks automatiskt. Tiden varierar med årstiderna. Belysningen i våra korridorer tänds med automatik och släcks efter en kort tid. För att minska energiförbrukningen och spara på miljön så hjälps vi alla åt att inte ”bränna” ljus i onödan.

Biltvätt och reparationer
Av miljöskäl är varken biltvätt eller mera omfattande reparationer tillåtna inom området. Det finns däremot möjlighet att dammsuga bilen utanför miljöhuset. Väggkontakt finns strax innanför dörren.

Bredband
Vi har ett gruppavtal med Telenor där IP-telefoni, internet och ett antal TV-kanaler ingår. Detta ingår i avgiften för bostadsrätten. Kontakta Telenor telefon 020-222 222 för att ansluta till abonnemanget. Hänvisa till föreningens gruppanslutningsavtal. Du kan också maila till telenor.se/gruppanslutning och fylla i dina uppgifter.

Cykel/moped parkering
Cyklar och mopeder skall förvaras i cykelgarage (finns i det norra garagets södra kortända och lägenhetsnyckeln går både till stora garagedörren och sidodörren). Cyklar får parkeras i bergrummen på bottenplanet i resp hus. Men där får inte finnas några mopeder. Det är heller inte tillåtet att ställa cyklar i trapphusen eller svalgångarna.

Fågelmatning
För att undvika att skadedjur dras till oss, är fågelmatning ej tillåten på terasserna.

Garage
I området finns två garagelängor. Du kan ställa dig i kö till garageplats. Kontakta ordföranden.
Varje garage är försett med yttertemperatur/tidsstyrda eluttag för motorvärme. Avresetiden ställs in på klockan som finns i respektive uttag. Uttagen fungerar ej till annat än motorvärmare. Som garageägare är du skyldig att sköta visst underhåll av garagen (t ex städning).  Övrig skötsel av längorna svarar styrelsen för. Kom ihåg att släcka ljuset och låsa garaget.

Grillning på terrasserna
Den lokala brandmyndigheten avråder användandet av koleldad grill på terrasserna. Med anledning av detta samt av olägenhetsskäl avråder därför styrelsen användandet av kolgrill som tänds med tändvätska. Styrelsen rekommenderar el-tändare.

Gästparkering
Parkeringsplatserna nr 1 – 12, som finns framför den södra garagelängan, är avgiftsfri parkering för våra gäster. Skylten vid dessa platser anger:
”Brf Lejonstenen förhyrda 1 – 12”. 

Husvagnsuppställning
Husbil eller husvagnsuppställning inom området kan tillåtas efter särskild prövning . 

Miljöhus och källsortering
Vårt miljöhus finns vid den övre parkeringsplatsen. Kompostkärl finns för köksavfall. Köksavfallet skall vara inneslutet i avfallspåsar av komposterbart papper. Påsarna finns i miljöhuset och skall vara väl tillslutna för att inte smutsa ner kärlen. Sortering av hushållssopor, tidningar och papper, kartonger och wellpapp, hårdplast, plåt och aluminiumförpackningar, glas mm görs i de speciella behållarna inne i miljöhuset. 
Hjälp miljön genom att sortera rätt.
Alla grovsopor och miljöfarligt avfall kör du själv till återvinningscentralen i Kikås, körkort gäller för 12 besök. Se öppettider på Mölndals stads hemsida. 

Parkering 
Bilparkering finns i form av parkeringsplatser och garage. Platserna 13-23 är utan eluttag, 24-74 är försedda med yttertemperatur/tidsstyrda eluttag.  Avresetiden ställs in på klockan som finns i respektive uttag. För kupévärmare är max tillåten effekt 1000 watt.
 Om du har bil så skall du hyra parkeringsplats. Kontakta ordföranden.

Rastning av husdjur
Se till att din hund eller katt inte uträttar sina behov isandlådor, rabatter eller på gräsmattor. Tänk på barnen och dem som jobbar med att klippa och rensa.

Snöskottning
Snöskottning utförs av entreprenör. Skottar du terrassen skall största försiktighet iakttagas så att underliggande lägenheter inte utsätts för fara.

Städning
Varje vår och höst brukar vi gemensamt städa vårt område. Styrelsen informerar i god tid när det blir och ser gärna att så många som möjligt deltar. Dels är det trevligt att träffas för att gemensamt göra det trivsamt omkring oss, dels håller vi kostnaderna nere genom att göra så mycket som möjligt själva. Föreningen bjuder alltid på fika efteråt.

Svalgången
Tillhör föreningen och inte lägenheten, men skall städas av de som bor där. Tänk på att svalgången är ett säkerhetsutrymme vid brand. Dörrarna skall därför vara stängda och utrymmet får inte belamras med allehanda ting.

Trapphus och entréer
Vi som bor här är alla ansvariga för hur det ser ut i våra trapphus och vid entréerna. Det är förbjudet att röka i trapphusen eller i hissarna. Vi hjälps åt att hålla rent och snyggt i vårt område.

Tvättstugan
Den gemensamma tvättstugan på plan 2 i Lejonstensgatan 1 är endast till för stor- och grovtvätt eftersom tvättmaskinen rymmer 12 kg och har centrifug och ska köras helt fylld både av ekonomi- och miljöskäl. Tvättstugan har torktumlare och torkrum.
Var och en städar efter sig. Se ordningsregler och handhavandeanvisningar på anslagstavlan i tvättstugan. Tidsbokning gör du med nyckel på bokningstavla i tvättstugan. Tvättstugan är öppen kl 8.00-20.00 måndag-lördag.

Årsstämma
Bostadsrättsföreningen har årsstämma en gång per kalenderår. I god tid före stämman får samtliga medlemmar en kallelse. Motioner till årsstämman ska vara styrelsen tillhanda senast 31/3.

På årsstämman får du bl a information om det gångna verksamhetsåret samt välja ledamöter för den nya styrelsen. Det är därför viktigt att så många medlemmar som möjligt deltar i årsstämman. Det är på stämman du har den bästa möjligheten under hela året att påverka ditt boende. Informationsmöte genomförs normalt en gång per år.

OBS! Valberedningen har utarbetat förslag till ledamöter i styrelsen för det kommande året.