Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bospara dig till din nästa bostad

03 februari 2021 Spara pengar – och få förtur till ditt drömboende. Här kan du läsa mer om alla förmåner med HSB Bospar, få svar på de vanligaste frågorna och komma igång med ditt eget sparande.

Att bospara hos HSB har många fördelar. Du ger inte bara dina pengar möjlighet att växa – utan får även förtur till hyres- och bostadsrätter, förmånliga erbjudanden hos Danske Bank, medlemskap hos HSB och stöd i boendefrågor. Här nedan svarar vi på de vanligaste frågorna kopplat till HSB Bospar.

Vad kostar det att bospara hos HSB?
Det man betalar för bosparandet är den årliga avgiften för medlemskapet i HSB, samt sedvanlig förvaltningsavgift om man väljer fondsparande som sparform.

Hur får jag förtur till HSBs bostäder?
Bosparpoängen kan ge förtur till HSBs drygt 25 000 hyresrätter och till nybyggda bostadsrätter runt om i Sverige. Den som har flest poäng väljer boende först. Under ”Sök boende” på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter.

Hur samlar jag bosparpoäng?
Varje sparad hundralapp ger 1 bosparpoäng. Du kan spara hur mycket eller lite du vill, men kan få max 5 poäng per månad (motsvarar 500 kronors sparande/månad).

Försvinner poängen då jag får en lägenhet?
Bosparare i HSB har dubbel chans till förtur och kan använda samma bosparande flera gånger i livet – både till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter. Förturerna gäller i hela landet oavsett var man bor. Den som använder sina bosparpoäng till en hyresrätt kan behålla sparandet och senare använda poängen för den andra förturen; en nybyggd bostadsrätt. Eller vice versa.

Hur funkar det vid enstaka insättningar?
Sätter du in ett engångsbelopp får du ett överskott som ger nya bosparpoäng under kommande månader, från den månad du gör insättningen. Till exempel får du full bosparpoäng under sex månader vid en insättning på 3 000 kronor.

När kan jag se mina nya bosparpoäng?
Den sista i varje månad får du som bosparare nya poäng som motsvarar ditt månadssparande. Dina nya poäng ser du några dagar senare (logga in på hsb.se).

Vad händer om jag avslutar mitt sparande?
Du kan när du vill avsluta bosparandet och ta ut dina besparingar, men då nollställs även dina bosparpoäng.

 

Jag vill börja bospara

 

Regler för HSBs bosparande
Här hittar du HSBs Bosparregler som gäller från 1 januari 2020

HSBS bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank.
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.