Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Få koll på lagar och regler som påverkar din bostadsrättsförening

10 september 2020 Vem har rätt till nedsatt årsavgift vid renovering? Vem bär ansvaret för studsmattan eller poolen? Hur ser de nya kraven på energiprestanda ut vid nybyggnation? Här hittar du svaren på dessa och andra aktuella frågor inom fastighetsrätt, miljö och energi.

HSB har stor erfarenhet och kunskap om bostadsrättsföreningar. Vi erbjuder våra medlemmar juridisk rådgivning och företräder bostadsrättsföreningar i juridiska frågor. Dessutom bevakar vi kontinuerligt lag- och regelutvecklingen i Sverige och inom EU.

Fastighetsrätt

Ansvar för studsmatta och pool
En bostadsrättshavare behöver ha tillstånd hos styrelsen för att sätta upp en flyttbar pool eller montera en studsmatta på föreningens mark. Om bostadsrättshavaren vill sätta upp pool eller studsmatta på sin uteplats, bör hen kontrollera vilka regler som gäller i den aktuella föreningen. Om en skada skulle uppkomma på grund av studsmattan eller poolen kan antingen ägaren till lekredskapet, föräldern till ett barn, bostadsrättsföreningen eller tillverkaren av lekredskapet bli ansvariga för skadan − i olika scenarier och i olika utsträckning.
Läs mer: Studsmatta och pool

Rätt till nedsatt årsavgift
Underhålls- och reparationsarbeten som behöver utföras i en bostadsrättslägenhet kan innebära att hela eller delar av lägenheten inte går att nyttja under arbetets gång. Bostadsrättshavarens eventuella rätt till nedsättning av avgiften under denna tid beror på om det uppkommer hinder eller men i nyttjanderätten på grund av bostadsrättsföreningens vållande. Med vållande menas att det ska vara fråga om någon grad av vårdslöshet från bostadsrättsföreningens sida.
Läs mer: Nedsatt årsavgift

Miljö och energi

Nya krav på energiprestanda vid nybyggnation
En ny version av Boverkets byggregler (från och med 1 september 2020) innebär nya krav på energiprestanda i samband med nybyggnation och om- eller tillbyggnad. Byggreglerna innehåller en ny definition av nära-nollenergibyggnad, som bland annat fokuserar på hög energiprestanda, förnybara energikällor och hållbara uppvärmningssystem som inte är fossilbränslebaserade.
Läs mer: Krav på energiprestanda

Moms på solel
Den solel som brf:en producerar och själv använder betalar man inte moms på, men moms läggs på beloppet om man säljer sin överskottsel till ett elhandelsbolag. Viktigt att tänka på är att brf:en kan göra avdrag för solcellsanläggningens kostnad samt att speciella regler gäller i de fall föreningen tillämpar individuell debitering och mätning (IMD). 
Läs mer: Moms på solel

Fler aktuella frågor hittar du på hsb.se/regelkollen

Fastighetsrätt A till Ö, coronapandemins effekter för bostadsrättsföreningar, samt de senaste regel- och lagändringarna inom miljö, samhälle och energi. Det bevakar vi kontinuerligt på hsb.se/regelkollen.