HSB Norr: Brf Mariehöjd 6 bäst på hållbarhet

HSB brf Mariehöjd 6 i Umeå fick högst hållbarhetsindex av alla HSBs inflyttningsklara projekt under 2022. Nyckeln till framgång var bra samarbete mellan alla som varit involverade i projektet och tidigt fokus på hållbarhet i alla tänkbara aspekter.
Flervåningshus med gräsmatta framför

– Den viktigaste framgångsfaktorn i Mariehöjd 6 var samarbete! Och då menar jag samarbetet mellan alla som varit involverade i projektet. Miljösamordnare, konsulter, entreprenörer och HSBs projektteam. Samarbete är nyckeln till att lyckas med hållbarhetsarbete, säger Elin Nilsson, projektchef region Nord.

HSB ProjektPartner har ett genomarbetat och systematiskt arbetssätt att förhålla sig till när det gäller miljö- och hållbarhetsarbete, men vissa projekt har en högre ambition.

– I HSB Brf Mariehöjd 6 har vi haft höga ambitioner inom samtliga hållbarhetsområden. Vi började i tidigt skede med att sätta hållbarhetskrav och planera för hur de skulle uppnås. Sen följde vi upp målen löpande tillsammans under hela projektet. Resultatet blev väldigt höga poäng i hållbarhetsindex, vilket är jätteroligt! säger Elin Nilsson.

Faktorer som bidrar till ett högt hållbarhetsindex

  • Hela projektet är certifierat med Miljöbyggnad Silver men har nått guld på 8 av 15 indikatorer, bland annat loggboken, utfasning av farliga ämnen, ventilation och fuktsäkerhet. Målet är att hela projektet ska nå Miljöbyggnad Guld vid verifieringen som genomförs när bygganden tagits i drift.
  • Solceller har installerats och energiprestandan är hög, 30 procent bättre än lagkravet för projektet (70kWh/m2, år enl. BBR 24). Projektet är energieffektivt genom bland annat ett välisolerat klimatskal, effektiva system för värme och ventilation samt en solcellsanläggning på taket som bidrar till förnybar energiförsörjning.
  • Under byggproduktionen användes endast förnybar el.
  • Byggmaterialen har valts ut med stor omsorg för att undvika farliga ämnen (guldnivå i Miljöbyggnad).
  • Konstnärlig utsmyckning som bidrar till en gemensam identitet och anknytning till platsen samt gemensamhetslokaler för de boende i form av övernattningslägenhet samt bastu och relaxavdelning.
  • Laddstationer för elbilar har installerats på 10 procent av parkeringsplatserna och arbete pågår för att möjliggöra laddning på majoriteten av platserna. Gott om utrymme för cykelförvaring och plats och utrustning för att tvätta cykeln underlättar ytterligare för hållbara resor.
  • Utemiljön är utformad för att på bästa sätt ta vara på platsens förutsättningar. Fördröjning av dagvatten sker genom öppen dagvattenhantering med diken och damm. Genom variationen i planteringar samt genom att dagvatten avleds till grönytor har man optimerat gårdens gröna delar på ett sätt som ger en bra grönytefaktor och en god boendemiljö. Avledning och fördröjning av dagvattnet gör också gräsytorna intressant kuperade med ränndalar, sänkor och en bro. Cykelparkeringar är placerade nära entréer, medan platser för samvaro och lek finns på den soligare delen där grönskan dominerar gestaltningen. Planteringarna är varierade för upplevelser under hela säsongen.