Andrahandsuthyrning

Om du själv inte bor i lägenheten, utan låter någon annan disponera den, så hyr du ut den i andra hand. Detta gäller även om du bara "lånar ut" lägenheten. Prata alltid med vicevärden innan du försöker hyra ut din lägenhet.

Bostadsrättslagen ger möjlighet att hyra ut en bostadsrättslägenhet i andra hand om styrelsen i bostadsrättsföreningen ger sitt samtycke. Uthyrningen är alltid tidsbegränsad.

Skäl för andrahandsuthyrning
En lägenhet får hyras ut om beaktansvärda skäl föreligger och att bostadsrättsföreningen inte har befogad anledning att vägra samtycke. Detta innebär:
- Studier på annan ort
- Militärtjänstgöring på annan ort
- Arbete på annan ort, som är beordrad av arbetsgivaren
- Utlandstjänstgöring, som är beordrad av arbetsgivaren
- Tjänst utomlands inom SIDA eller annan hjälporganisation
- Ålder, sjukdom som innebär vistelse på sjukhus, sjukhem eller liknande.
- Pröva att bo samman med någon under äktenskapsliknande förhållanden.

Så här går du tillväga:
1. Blankett om ansökan om tillstånd för uthyrning fylls i av bostadsrättshavaren och lämnas till bostadsrättsföreningens styrelse för beslut.
2. Styrelsen fattar beslut och meddelar bostadsrättshavaren. Om beslutet blir nej, kan bostadsrättshavaren överklaga det hos hyresnämnden i kommunen.
3. Bostadsrättshavaren och hyresgästerna ska träffa en överenskommelse om avstående från besittningsskydd och skicka in till hyresnämnden.
Mer information om besittningsskydd nedan.
4. Hyresavtal upprättas mellan bostadsrättshavaren och andrahandshyresgästen. Kopia på avtalet ska lämnas in till bostadsrättsföreningens styrelse.

Blanketter finns hos vicevärden

Besittningsskydd
En bostadshyresgäst har i regel besittningsskydd, dvs rätt till förlängning av sitt hyresavtal, när uthyraren begär att han ska flytta. Är uthyraren och hyresgästen inte överens om att hyresavtalet ska upphöra, så avgörs tvisten av hyresnämnden.
Reglerna om besittningsskydd gäller även vid uthyrning i andra hand, utom i fall som anges nedan.
En uthyrare och en hyresgäst kan avtala att hyresgästen inte ska ha besittningsskydd. I dessa situationer vill uthyraren vara säker på att få tillbaka lägenheten utan att hyresgästen ska kunna fördröja återtagandet.
En överenskommelse om avstående av besittningsskydd ska vara skriftlig och måste upprättas på särskild handling. Den måste också godkännas av hyresnämnden för att gälla.
Den som hyr en hyres- eller bostadsrättslägenhet i andra hand saknar besittningsskydd om hyresförhållandet upphör innan det pågått längre än två år i följd. Om lägenheten hyrs för två år eller kortare tid behövs därför inte någon överenskommelse om avstående från besittningsskydd.
För att hyresnämnden ska godkänna överenskommelsen krävs normalt att den har begränsats till att gälla högst tre år. Hyresnämndens formulär har utformats i enlighet med det., Bostadsrättslagen ger möjlighet att hyra ut en bostadsrättslägenhet i andra hand om styrelsen i bostadsrättsföreningen ger sitt samtycke. Uthyrningen är alltid tidsbegränsad.