Boendeinformation december 2023

01 december 2023 Med detta informationsutskick vill vi från styrelsen också passa på att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Värmen i lägenheterna

Vi har nu kommit in i den riktigt kalla årstiden. Värmesystemet och termostaterna på elementen är inställda med justeringsmöjligheter från cirka 18–21 grader. Rumstemperaturen följer en av HSB Södertörn rekommenderad inställd värmekurva, detta för ett gott inomhusklimat samt ett minskat koldioxidutsläpp.

Termostaten på elementet reglerar värmen, när temperaturen i rummet är över inställd temperatur slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.

Värmen i fastigheten stängs aldrig av utan regleras efter en kombination av utomhus- och inomhustemperaturer.

TIPS FÖR ETT BRA INOMHUSKLIMAT

·     Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet

·     Täck inte för termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.

·     Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund

Om vi skulle göra alla lägenheter en (1) grad varmare ökar till exempel den totala värmekostnaden med cirka fem (5) procent.

 

Miljöstationen för förpackningsavfall

Miljöstationen innehåller behållare för förpackningar i wellpapp, pappersförpackningar (mjölkförpackningar och liknande), plast, metall, färgat glas, ofärgat glas och tidningar.

Det är viktigt att enbart förpackningar kastas i behållarna och att det sorteras i rätt behållare.

Genom källsortering av förpackningar kan vi minska kostnaderna för avfallshantering.

Snöröjning

Väghållaren har nu satt ut röda ”snökäppar”. Det är viktigt för att undvika skador att de får sitta kvar, de markerar kanter och hinder som maskinförarna annars har svårt att se.

Var och en som har parkeringsplats ansvarar själva för att hålla rent från snö och annat på sin egen P-plats.

För alla som hyr garage är det viktigt att hålla rent från snö och is framför garageporten. För det kommer det att finnas snöskyfflar vid gavlarna på garagen. För att förhindra att garageportens list fryser fast mot marken rekommenderas att spruta silikonspray på gummilisten.

Cyklar i cykelhusen måste stå inne i stället så att snöröjarna inte hindras.

Parkera inne på området är inte tillåtet

Tråkigt nog behöver vi återigen påminna om förbudet mot att parkera inne på området, det är endast tillåtet att köra in bilen för i- och urlastning. Det händer alldeles för ofta att bilar står parkerade och blockerar för såväl grannar som räddningsfordon.

Det har även hänt att ambulans inte kunnat köra runt utan fått backa p g a att boendes bil stått parkerad och blockerat vägen – detta är naturligtvis inte okej.

Ser du en felparkerad bil ska du ringa Securitas på telefon 08-657 77 75, även om de sällan hinner fram i tid blir anmälan registrerad.

Avgifthöjning

Avgifterna för bostadsrätterna kommer att höjas from och med den 1 januari 2024 med 5%. Anledningen till höjningen är de kraftigt höjda taxebundna avgifterna. Vad gäller hyresrätterna kommer förhandlingar med hyresgästföreningen påbörjas inom kort, information om utfallet av dessa kommer när det är klart. 

 

Året som gått ...

Under 2023 har vi hunnit med en del i vår förening.

¨   Vi har haft ett par städdagar, en i våras och en nu under hösten. Ett par medlemsmöten ha vi också hunnit med, vi har haft en stämma med efterföljande extrastämma där vi antog nya stadgar (dessa finns att läsa på föreningens hemsida).

¨   Tredje etappen av projekt ”upprustning av utemiljö” slutfördes, det är nog några smådetaljer som ska till innan allt är helt klart. Uteplatsen på berget vid längst upp på övre gården blev klar med plattsättning och sittmöbler.

¨   De gamla garageportarna hade gjort sitt och några hade t o m ramlat ner men de har under året bytts ut mot moderna eldrivna portar.

¨   Vår station för återvinning av förpackningar blev färdig och kunde öppnas under våren.

¨   Värmesystemet i våra lägenheter har uppgraderats och vi har nu termostater som automatiskt reglerar värmen utifrån hur kallt eller varmt det är ute.

¨   Vi ansökte om och fick ta del av det statliga elprisstödet!

... och året som kommer ...

Det finns mycket kvar att göra;
våra balkongdörrar börjar ha gjort sitt och behöver ses över, vi har haft några fall av vattenläckage så även vattenledningssystemet kommer behöva ses över. Vi har kommit i kontakt med ett företag som erbjuder balkonginglasningar, de som har lägenhet med balkong kommer framöver bli kontaktade – mer information kommer i frågan. Det pratas mycket om solceller, men solcellsanläggning kräver IMD (Individuell mätning och debitering) och anläggningen, som till del ägs av vår elleverantör, gör att det skulle bli alltför kostsamt – så tyvärr ser det inte ut att bli några solceller hos oss.