Ett “elektriskt” problem

01 november 2022 Arbeten och framtida instruktion avseende el (1-fas till 3-fas)

Fler och fler bostadsrättsinnehavare uppgraderar sin elinstallation hemma genom att byta 1-fas matning till 3-fas matning, samt att dra om ledningarna för att kunna installera jordade uttag. Det är givetvis glädjande att fler får mer moderna elinstallationer, men dessvärre är inte huvudsäkringarna i källaren samt stigarledningarna till respektive våningsplan dimensionerade för ett högre strömuttag. För att skydda Bofinkens elinfrastruktur har styrelsen därför beslutat att högsta tillåtna säkringar är 16A.

Redan genomförda installationer med ett högre amperetal kommer därför att bytas mot 16A. Detta arbete kan genomföras utan att man går in i lägenheten och de boende som berörs kommer att informeras. Kostnaden tas av föreningen. Under pågående arbete kommer strömmen i lägenheten stängas av en kort stund. Ändringen påverkar inte resten av installationen.

Vidare har styrelsen beslutat att alla framtida ändringar från 1- till 3-fas måste anmälas till styrelsen.

Anledningen till detta är att vi måste dokumentera och registrera ändringen för att försäkra oss om att den totala belastningen inte riskerar att orsaka skada på nuvarande stigarledningar och huvudsäkringar. För den som vill genomföra förändringen tillkommer en registreringskostnad på ca 650 sek + moms.

Beslutet gäller från beslutsdatum, dvs den 23/10–2022.