A - Ö

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - X - Y - Z - Å - Ä - Ö

Dokument att hämta längst ned på denna sida.

A

Andrahanduthyrning, andrahandsupplåtelse
Andrahandsuthyrning eller -upplåtelse får endast ske efter tillstånd från styrelsen som ges för högst ett år i taget. Giltiga skäl enligt hyreslagen är bland annat studier eller arbete på annan ort samt att prova samboende. För administrationen kring andrahandsuthyrningar tar brf Römö ut en avgift på 10% av ett prisbasbelopp som läggs på den ordinarie månadsavgiften.
Vänd dig till HSB i Akalla för ansökningshandlingar.

Längst ned på denna sida: Dokument i frågan.

B

Balkong
För att glasa in sin balkong (eller takterrass) måste brf-medlem ha byggnadslov. Römöstyrelsen har ett generellt sådant lov och medlemmen ska alltså kontakta styrelsen för att teckna avtal med föreningen innan något byggnadsarbete startas.

Barnvagnsrum
Barnvagnsrum finns i alla portar. Nyckel hämtas hos fastihetsskötaren mot en depositionsavgift som läggs på månadsavgiften. Depositionsavgiften återfås när nyckeln lämnas tillbaka.

Bastu
Se under rubriken Lokaler, eller klicka här Bastu

Batterier och lampor
I Miljöhuset ska batterier och lampor läggas i avsedda lådor. Sophanterar tar annars betalt för att sortera det vi inte sorterar. Tänk på att ta ut batterier ur elapparater du slänger i Miljöhuset.

Bilparkering
Parkeringsplatser finns under tunnelbanan. Kontakta HSB-kontoret i Akalla tfn 010-44 11 00.
Gästparkering med avgift finns vid Sorögatan 23 och Sorögatan 1.

Bom
Nyckel till Römös tre vägbommar är den som tidigare var avsedd för tvättstugorna. Den hör till lägenheten och ska överlämas vid försäljning.

Brandvarnare
Enligt lag måste det finnas brandvarnare i varje lägenhet. Föreningen har lämnat ut en sådan och den ska lämnas kvar i bostaden när du flyttar. Du ska själv byta batteri när det behövs.

Bredband
Föreningen har tecknat gruppavtal om bredband med IP Only och Viasat och erbjuder en överföringshastighet på 1000/100 mbit/s. 

C

Cyklar
Cyklar får stå bara i cykelställ utomhus eller i cykelförråd. Se under rubriken Lokaler eller klicka här Cykelförråd

E

El
Föreningen har enhetsmätning av el och varje lägenheten betalar el enligt egen förbrukning. Detta betyder att var och en kan själv se på internet hur stor elförbrukningen är i lägenheten. Läs mer här.

F

Farligt avfall
Farligt avfall ska inte läggas i Miljöhuset. Det finns två sätt, minst, för den miljöansvarskännande att göra sig av med farligt avfall.

Bensinstationen Shell på Danmarksgatan 54, i hörnet till Norgegatan. Där får man i kassan låna nyckel till det stängda utrymmet för farligt avfall. Där kan man lämna målarburkar och allt annat som inte ska lämna i Römös Miljöhus.

Kommunens rörliga miljöstation som kommer fyra gånger om året till Kista torg vid kyrkan. Där kan man lämna färgburkar, batterier och elektriska saker (inte större än en mikrovågsung.) Klicka här för att se fler detaljer.

G

Garage och p-platser under T-banan
Föreningen har inte tillräckligt med garageplatser åt alla medlemmar. Därför finns en kö som administreras av HSBs förvaltningskontor i Akalla. Se under Förvaltning i huvudmenyn ovan. Akallakontoret sköter också uthyrningen av p-platserna utomhus under T-banan. Avgift i garaget är 545 kr/mån; bara medlemmar har rätt att hyra där. Avgift för p-plats ute är 250 kr för medlemmar, 450 kr för icke medlemmar. 

Grillning 
På balkonger, takterrasser och enskilda uteplatser vid lägenheter på marken är det inte tillåtet att grilla med grillkol, briketter eller tändvätska; lukten är alltför störande för grannarna. 

H

Handdukstork
Handdukstork måste vara elektrisk, får inte anslutas till föreningens vattenburna centralvärme (för att balansen i systemet då ändras).

Hemförsäkring
Klicka här och läs vad man ska göra vid skada.

J

Julgranar
Julgranen kan läggas i grovsoprummet, men ska först sågas i bitar så att den får plats i en av sopbehållarna.

Juridik
Läs här HSB:s kunskapsartiklar inom juridik. Du hittar också svar på vanliga frågor inom området.

O

Ordningsregler
Klicka här för att läsa föreningens ordningsregler.

M

Motion
Föreningsstämman hålls i år torsdag 23 maj. Styrelsen kommer med en kallelse. Motion är medlemmarnas sätt att ställa förslag som beslutas på stämman. En motion är skriftlig och ska ställas till styrelsen före februari månads utgång. Den kan antingen sändas med epost till styrelsen@brfromo.se eller lämnas på papper i den vita brevlådan vid ingången till träfflokalen.

P

Parabolantenn
Parabolantenn är medlemmens eget ansvar, men det finns regler för hur de ska sättas upp. Se här.

Portkod
Våra portar kan öppnas med nyckelbrickan eller med en fyrsiffrig portkod. Alla lägenhetsinnehavare har fått information om aktuell kod för deras port. Av säkerhetsskäl skall portkoden inte lämnas ut till obehöriga! Portkoden är individuell för respektive entré och styrelsen byter ut dem med jämna mellanrum. Lägenhetsinnehavare får avisering om detta i god tid.
Tänk på att porten alltid skall hållas låst. Det är ej tillåtet att ställa upp porten utan uppsikt.
Portkoden funkar mellan 04:00-21:00 - övriga tider måste nyckel eller nyckelbrickan användas.

Portombud
Portombuden är en länk mellan medlemmarna och styrelsen samt en hjälp till medlemmarna att få svar och vägledning i frågor som rör deras boende i föreningen. 

S

Styrelsen
För aktuell information, se under rubriken Föreningen eller klicka här Styrelsen

Störande ljud
Vi bor nära varandra i Römös flerfamiljshus. Därför finns regler för hur vi kan ordna våra liv – regler som avpassas efter dygnsrytmen för de flesta, gamla traditioner och sunt förnuft. Samtidigt måste vi räkna med att vi på olika sätt märker mer av grannar än kanske de som bor i villa.

Reglerna gäller inte minst hur och när vi kan ge ifrån oss ljud. När de flesta ska vila eller sova är gränser satta för ljud. Tänk då på att även låga ljud hörs mer när det i övrigt är tyst. Och tänk på att den inbyggda ljudisoleringen i Römös fastigheter är dålig.

■ Grundregel är därför: Ta hänsyn till grannarna. Mellan kl 22 och 07 söndag till torsdag ska alla ljud dämpas särskilt. Fredag-lördag gäller 1-2 timmar senare.

Reglerna är skarpare för reparationer och renovering av lägenheten och andra särskilt störande ljud. På förekommande anledning har föreningsstämman och senare styrelsen beslutat:

■ Vid alla slag av arbete i lägenheterna ska hänsyn tas till att grannarna har rätt till rimlig ro och vila. Störande ljud av arbete, eller annat, får under inga omständigheter förekomma före kl 8:00 eller efter kl 18:00 på vardagar och före kl 10:00 under lördagar, söndagar och helgdagar eller efter kl 15:00. Det måste därför göras en avvägning mellan rätten till stillhet och varje medlems rätt att arbeta i sin lägenhet, även utanför ordinarie arbetstid. I sista hand måste vars och ens goda omdöme råda, till exempel även när det gäller omfattningen av störningar under "tillåtna" klockslag.
   De som har kvälls- eller nattarbete måste naturligtvis tänka särskilt noga på att dessa regler gäller även för dem. (Sedan gammalt kompenserar arbetsgivare kvälls- och nattarbetande med till exempel OB-tillägg. OB betyder ju obekväm tid.)

Det bästa sättet att lösa problem med störande ljud är att vi alla talar med varandra och kommer överens på så sätt. Kan inte motsättningar lösas har Römöstyrelsen andra möjligheter, i allra sista hand att säga upp den som stör.

Längst ned på denna sida finns en fil att ladda ned och sklriva ut, Störningsprotokoll. Om samtal med störande grannar inte hjälper, fyll i protokollet och kontakta HSBs förvaltare. Se kontaktuppgifter i blå fältet längst ned på sidan.

T

Tvättstugorna - klicka här.

Trapphusen - varför får man inte ställa saker i trapphusen? Läs nedan en grundläggade text från HSBs jurister.

V

Vattenskador - vem har ansvaret? Läs nedan en grundläggade text från HSBs jurister.

 

Ä

Ändring i lägenhet
Den som vill göra förändringar eller ombyggnader i sin lägenhet måste informera styrelsen som ska godkänna planerna. Nedan finns en fil att hämta med mer om reglerna och med ett formulär för ansökan om tillstånd. Det kan fyllas i och skickas till styrelsen styrelsen@brfromo.se eller Römös HSB-förvaltare. Den som inte kan hämta filen kan mejla til styrelsen.

Notera regeln om att byggavfall ska forslas bort, inte kastas i sopnedkast, inte läggas i grovsoprummet. Brott mot denna regel förekommer inte sällan och det innebär att övriga medlemmar i föreningen får stå för kostnaden.