Vad behandlades på infomötet?

09 december 2023 Vad behandlades på informationsmötet den 4 december? Vad har hänt under 2023 och vad händer framöver?

En sval marknad- och prisutveckling, inflation samt ränteläget är faktorer som gjort att värdet på våra lägenheter gått ned med 14 %. Men så ser det ut på hela fastighetsmarknaden i mer eller mindre i olika grad, det drabbar inte bara vår förening. Under 2023 har kostnaderna för vår förening ökat markant för bl.a. uppföljning av OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll) vilken blev betydligt dyrare än prognostiserat, men framförallt de räntehöjningar som Riksbanken har genomfört under året. Räntan slår oerhört hårt mot föreningens ekonomi.

Avgiftshöjningar är inget som styrelsen tar lätt på, det är det yttersta medlet för att behålla Brf Spegeln i en ekonomisk hälsosam situation. Styrelsen har under 2023 vänt på varenda sten för att slippa höja avgiften mer och försöka få ekonomin i balans. Nu har vi nått vägs ände och styrelsen är nödgad att vidta denna åtgärd.

Föreningens ordförande Ulf Hassgård förklarade varför det är nödvändigt att höja avgiften med 11 % för år 2024 och prognostiserat med ytterligare 2 % varje år i 5 år framåt. Vi står bland annat inför stora renoveringar av till exempel taken som ska bytas runt 2030 (om inte tidigare), det är en kostnad på flera miljoner. Dessutom ökar i princip alla våra kostnader de kommande åren, ett exempel är vatten- och avloppskostnaderna som kommer att öka med 24 % per år de kommande fyra åren.

Mötet diskuterade utöver det olika alternativ för att förbättra föreningens ekonomi, till exempel genom kapitaltillskott (att medlemmar skjuter till kapital för att amortera föreningens lån och på så sätt möjliggöra en lägre avgift), vad det innebär och vad får det för konsekvenser? Kapitaltillskott är en svår och komplicerad process som kräver komplicerade beräkningar för att få en bild av det kort- och långsiktiga utfallet för såväl förening som för medlemmarna. Svårigheten är att om man inte får 100 % bifall från medlemmarna för en sådan lösning är den svår att få till. Men mötet rekommenderade att styrelsens ekonomigrupp får i uppdrag att skissa på en sådan lösning och presentera denna för medlemmar framöver.

Utöver detta avhandlades budget, elpriser och Infobladets vara eller icke vara. Det blev ett rungade JA att Infobladet skall behållas, men att flera kanaler för information eventuellt ska användas. Styrelsen skissar på sådana lösningar. 

Styrelsen