Det blir inga påbyggnader på parkeringshusen

31 januari 2019

I maj 2017 hölls Samråd i Kulturhuset med förslag angående påbyggnader på tre parkeringshus i Skarpnäck. Många boende reagerade starkt mot de förslag som presenterades. Efter detta bildades aktionsgruppen "Stoppa bygget på parkeringshusen i Skarpnäck". Gruppen har sedan dess arbetat mot förslaget genom namninsamlingar med ca 500 påskrifter, brev och telefonsamtal till politiker i Skarpnäcks Stadsdelsnämnd samt Stockholms Stadsbyggnads- och exploateringsnämnd för att försöka påverka. I princip alla politiker var från början positiva till förslaget att bygga på parkeringshusen. Aktionsgruppen "Stoppa bygget..." bjöd då in politiker till vandring i de berörda fem kvarteren för att de själva skulle se konsekvenserna av kommande beslut. Under vintern 2018 kom politiker från de flesta partierna på dessa vandringar, totalt 14 politiker(M,L,V, MP,S) kom. Under denna tid bordlades ärendet flera gånger i berörda nämnder. Efter vandringarna i området ändrade en del politiker uppfattning om påbyggnationerna. Majoriteten (M,C, L, KD och MP) samt V och SD sa nej till påbyggnationerna den 28 mars 2019 då ärendet åter igen togs upp i Stadsbyggnadsnämnden.

Utdrag från Stadsbyggnadsnämndens protokoll från 28 mars 2019: ”Stadsbyggnadsnämndens sammanträde beslutades följande:

§ 11 Horisonten 3 m.fl., Skarpnäcks Gård, Dnr 2016 -06499 -54

Beslut

Stadsbyggnadsnämnden beslutar enligt förslag från ordföranden Joakim Larsson m.fl. (M), Björn Ljung (L), Cecilia Obermüller (MP), Fredrik Lindstål (C), Mikael Valier (KD), Maria Hannäs m.fl. (V) och Peter Wallmark (SD): ’

1. Stadsbyggnadsnämnden beslutar att återremittera förslaget till stadsbyggnadskontoret.

2. Stadsbyggnadsnämnden beslutar att därutöver anföra följande:

Ärendet gäller påbyggnader på garage i väl gestaltade och prisbelönta bostadskvarter med stora sammanhängande innergårdar. De karakteristiska tegelkvarteren har högt arkitektoniskt värde, något bland andra Skönhetsrådet understrukit. De föreslagna påbyggnaderna har en sådan utformning att de skulle inverka negativt på den arkitektoniska helheten, skymma solljuset och skugga gårdarna. Det råder stor politisk enighet om att det behöver byggas fler bostäder i Stockholm, men det måste ske med hänsyn till arkitektoniska värden och omgivningen. Vi återremitterar därför förslaget för att pröva om en bearbetning där de befintliga garagebyggnaderna istället görs om till bostäder är möjlig. Detta skulle kunna tillskapa bostäder i ett attraktivt och kollektivtrafiknära område, samtidigt som området behåller sin karaktär. I andra hand bör en ersättningsplats för motsvarande mängd bostäder prövas i närområdet. ”

Aktionsgruppen ”Stoppa bygget på parkeringshusen i Skarpnäck” vill tacka alla som på olika sätt har varit med och påverkat politikerna genom namnunderskrift, direkt kontakt med berörda politiker och nämnder. Vi uppskattar också att politiker tagit sig tid att med egna ögon se konsekvenserna av sina kommande beslut samt att de har tagit till sig kritiken från boende i de fem berörda kvarteren. Gruppen kommer fortsätta att bevaka detta ärende för att se vilket förslag som kommer fram efter återremissen från Stadsbyggnadsnämnden.