Arkiv 2006-2007

Som boende i Stjärnhusen har du möjlighet att utan kostnad eller mot liten avgift ta del av LUSTANs olika program. Nedan några exempel

ÅRET 2006

I februari höll Inge-Marie Svensson en föreläsning om sina tankar och reflektioner efter många studieresor i Indien.

I april besöktes Orkanen på Malmö Högskola - lärarutbildningen i Malmö och de nya lokalerna nere vid Dockan.

I maj inbjöds en kranskärlssjuksköterska från UMAS som informerade om riskfaktorer och livsstilsmönster. Många kom och många frågor ställdes.

I juni, på årets varmaste dag, ställde Stjärnhusborna fram sina prylar till försäljning på gårdsloppis som arrangerats av Lustan.

I oktober 2006 var Barbro och Kjell Wihlborg här hos oss i fritidslokalen. Då gjorde vi tillsammans en vacker och stämningsfull resa från Treriksröset till Helsingborg. Föreningen bjöd som vanligt på kaffe och kakor.

Anne-Marie Nilsson
Studieorganisatör


ÅRET 2007

Inom föreningen bedrivs fritidsverksamhet i "Lustan", vår fritidsförening.

Under år 2007 besöktes en känd fiolbyggare i Malmö, husets konstnärer ställde ut sina alster i vår fritidslokal, mer eller mindre antika prylar såldes på vår "gårdsloppis",vi reste ut i Europa med ord, bild och musik och slutligen fyndade Lustans aktiva deltagare på Katrinetorps julmarknad...

Häng med på våra arrangemang, Stjärnhusbo!

Hur det går till att bygga en violin fick vi veta vid ett trevligt studiebesök hos fiolbyggare Roland Nilsson. Han berättade om det praktiska arbetet som instrumentmakare. Vi fick också besöka hans fina lilla museum med många unika instrument.

Under våren hade vi en 2-dagars utställning för kreativa medlemmar i fritidslokalen. Det kändes som om både medverkande och besökare uppskattade utställningen och även imponerades lite över det som visades.

I september hade vi gårdsloppis och det vill vi gärna att ska bli en tradition. Unga och gamla och inte minst många barn deltog. Loppisen gav också ett utmärkt tillfälle att träffa och småprata med grannar som man kanske inte annars tar sig tid till.

Senare under hösten var Barbro och Kjell Wihlborg åter hos oss. Denna gång bjöds vi på ett nytt reseäventyr genom Europa. Bildvisningen förhöjdes av underbar musik av kända kompositörer. Kjell och Barbros fotografiska bildkänsla och det trevliga framförande imponerar.

Julmarknaden på Katrinetorp

Lördagen den 8 december var vi en grupp damer som besökte Katrinetorps julmarknad. Det var färre som hade anmält sitt intresse än vad jag hade hoppats på. Samtidigt förstår man att det är svårt att hinna med och delta i alla arrangemang som erbjuds kring jul. Julmarknaden var en av de trevligaste som jag besökt under åren och det har ändå blivit en hel del. En upplevelse av ren lantmiljö infann sig när vi kom fram och ändå var vi så nära Malmö. Marknaden var lagom stor och gick bra att överblicka. Man ville ju inte missa någonting. Det kändes genuint och hemtrevligt. Utbudet av hantverk, mat och musikunderhållning var stort. Det var härligt att vandra omkring inne i de julsmyckade stallarna på kullerstenar och med vitkalkade väggar och bjälkar i taket. Blev man sugen på mat eller kaffe och kaka var det emellertid svårt att finna ett ledigt bord. Då fick man ha gott om tid och tålamod att står och vänta. Vi hoppade därför över detta och fokuserade oss istället på att titta, smaka, lukta och handla. Det bjöds rikligt på smakprover av sylten, glöggen, ostarna, sillen ja, allt vad man kunde tänka sig och efter ett par timmars vandring och handlande var vi nöjda och återvände belåtna hem.

Några tips för framtiden:

Gratisbussar utgick från Gustav Adolfs torg varje hel timme.
Underlaget, för gamla personer åtminstone, var inte det lättaste att ta sig fram på. Det var kullerstensbeläggning lite överallt och utan en stadig arm att stödja sig på var det nog svårt att gå.

Anne-Marie Nilsson
Studieorganisatör

  • 2849594176.JPG
    2849594176.JPG
  • Lustan visade konst av talangfulla i Stjärnhusen
    Lustan visade konst av talangfulla i Stjärnhusen